Aconsegueixen produir tòfona negra en una plantació experimental a Maials

Investigadors del CTFC i la UdL investiguen la possibilitat d’implantar aquest cultiu fora de les seves àrees habituals

Les primeres tòfones recollides a Maials en la plantació experimental
photo_camera Les primeres tòfones recollides a Maials en la plantació experimental

Un equip d’investigadors del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) i la Universitat de Lleida (UdL) han aconseguit produir en només cinc anys tòfona negra en una plantació experimental situada a una finca propietat de la Diputació de Lleida al terme municipal de Maials. La plantació es troba fora de l’àrea de distribució natural del fong (les zones altes de la comarca de les Garrigues i el Prepirineu), que normalment es comença a produir a partir d’entre 8 i 10 anys.

A les parcel·les s’assagen diferents dispositius d’encoixinats i dosis de regs, monitoritzats permanentment amb l’ajuda de sensors, per controlar la temperatura i la humitat. Així, es pot veure com mitigar els efectes del canvi climàtic sobre el fong, ja que s’ha constatat que l’increment de temperatura i les precipitacions irregulars minven la producció de tòfona. Aquestes tècniques combinades han aconseguit que es produeixin les primeres produccions de tòfona negra amb només cinc anys, quan les primeres produccions es solen assolir quan els arbres tenen més de vuit anys.

La plantació experimental, que es va instal·lar a la primavera de l‘any 2015, és de 1,5 ha, i compta amb unes 300 alzines micorizades amb tòfona negra i tòfona d’estiu.

La tòfona negra està considerada un dels productes més apreciats a la cuina nacional i la seva producció natural està en retrocés debut als efectes combinats de tancament dels boscos per manca de gestió i del canvi climàtic. Actualment a la província de Lleida es dediquen a aquest cultiu unes 1.000 hectàrees, tot i que s’estima una aptitud a la província de més de 160.000 ha.

Tenint en compte el seu valor econòmic ―el preu de la tòfona negra pagat al recol·lector arriba entre 300 i 600 €/kg―, s’està fent un esforç important per a difondre i monitoritzar el seu cultiu des de la recerca, amb el suport principal del Departament d’Agricultura i de la Diputació de Lleida mitjançant l’operació INNOVATRUF de la Unió Europea. José Antonio Bonet, de la UdL, i Daniel Oliach, responsable del CTFC, consideren que amb aquestes primeres produccions s’ha assolit una nova fita en la domesticació del cultiu de la tòfona, que pot suposar la introducció del cultiu en zones de reg de la plana de Lleida.

Comentaris