Acord per a la reconstrucció de l'església de Rosselló, que començarà a finals de maig o principis de juny

El Bisbat, la Diputació de Lleida i Cultura, conjuntament amb l'Ajuntament, assumeixen el cost de la primera fase dels treballs, que permetran que el temple torni a acollir oficis religiosos

foto esglesia rossello acn interior
photo_camera Imatge de l'estat que presenta actualment l'església de Rosselló / Foto ACN

El Bisbat de Lleida, el Departament de Cultura i la Diputació de Lleida, conjuntament amb l'Ajuntament de Rosselló, han tancat un acord per al finançament de la primera fase de les obres de reconstrucció de l'església de Rosselló, que se centraran en el recobriment de la part esfondrada el 29 de gener del 2016 i en la consolidació i habilitació del temple per tal que pugui tornar a acollir de nou oficis religiosos. La previsió és que les obres d'aquesta primera fase de la rehabilitació de l'església, que tindran un cost d'uns 224.000 euros, puguin començar entre finals de maig o principis de juny i que s'enllesteixin cap a l'octubre. Pel que fa a la segona fase dels treballs, que consistiran en la reconstrucció del campanar esfondrat, es deixa per més endavant tot i el compromís expressat per les diferents parts per tal de contribuir també al seu finançament, que serà d'entorn uns 280.000 euros. La voluntat és que l'església amb el nou campanar pugui ser una realitat durant el 2018.

En concret, el Bisbat –propietari del temple- s'ha compromès a aportar a les obres uns 75.000 euros, mentre Cultura n'aportarà 78.000, i la Diputació de Lleida uns 52.000 euros. A aquestes aportacions cal sumar-li el cost de les tasques de desenrunament assumides pel Bisbat després de l'esfondrament de part del temple i els 17.000 euros gastats pel consistori en el concurs d'idees que va servir per escollir, d'entre un total de vuit propostes, el projecte arquitectònic per a la reconstrucció de l'església i del campanar. A més, s'han recollit més d'un miler d'euros d'aportacions de fidels.

El director dels serveis territorials de Cultura a Lleida, Josep Borrell, i la vicepresidenta de l'IEI, Rosa Pujol, van valorar positivament l'acord assolit per posar en marxa la primera fase de la reconstrucció del campanar de Rosselló i, en aquest sentit, han destacat l'esforç de l'alcalde per posar d'acord les diferents parts, tot i "no ser uns temps fàcils per trobar els recursos", segons ha remarcat Borrell. 

Esfondrament del campanar de l'església de Rosselló, el 29 de gener del 2016 

El campanar de l'església de Sant Pere de Rosselló es va esfondrar el 29 de gener del 2016 quan passaven quinze minuts de les onze del matí. No hi va haver ferits ni persones atrapades perquè l'Ajuntament havia desallotjat l'edifici del costat i havia acordonat la zona en detectar que havia caigut una llosa de ''dimensions considerables'' que havia aixecat totes les alarmes. 

Tres setmanes abans, tècnics municipals havien observat una esquerda al campanar de grans dimensions i van traslladar al Bisbat de Lleida la seva ''preocupació i alarma'' perquè havia sorgit ''d'un dia per l'altre''. Des d'aleshores, el bisbat havia fet un seguiment i havia enviat enginyers per analitzar l'esquerda i adoptar mesures al respecte, però es va arribar tard.

L'església de Sant Pere de Rosselló -declarada Bé Cultural d'Interès Local (BCIL)- es va construir entre els anys 1756 i 1760, és propietat del Bisbat de Lleida i s'hi havien fet manteniments de forma esporàdica. El darrer va consistir en una rehabilitació de la façana. S'hi feien celebracions religioses entre setmana i també al cap de setmana. 

comentaris