Es publica la segona edició del llibre ‘La alfalfa: Agronomía y utilización’

Els editors són Jaume Lloveras i Cristina Chocarro, investigadors d’Agrotecnio i la UdL, i Ignacio Delgado, investigador del CITA 
photo_camera

La Fundació Centre de Recerca en Agrotecnologia-Agrotecnio, centre CERCA (centres d'excel·lència en recerca de la Generalitat de Catalunya) dedicat a la innovació agroalimentària, ha publicat en col·laboració amb el Centre d’Investigació i Tecnologia Agroalimentària d'Aragó (CITA) i la Universitat de Lleida (UdL) la segona edició del llibre ‘La alfalfa: Agronomía y utilización’La alfalfa Agronomia y utilizacion - Portada

Aquesta publicació, els editors de la qual són Jaume Lloveras i Cristina Chocarro, investigadors d’Agrotecnio i la UdL, i Ignacio Delgado, investigador del CITA; reuneix autors de centres de recerca, organismes públics, empreses i entitats agrícoles que tracten en 15 capítols temes sobre la situació i la producció del cultiu de l'alfals a Espanya en les últimes dècades com són la seva història, fertilització, el control de les plagues, malalties i males herbes més freqüents, la seva utilització en alimentació animal, la seva comercialització o el seu efecte sobre el medi ambient, entre altres. Aquesta obra va ser guardonada l’any 2020 amb el 49è Premi del Llibre Agrari de la Fira Agrària de Sant Miquel de Lleida.

Com indica Jaume Lloveras, investigador del grup de Fisiologia de Cultius d’Agrotecnio i catedràtic jubilat de Producció Vegetal de la UdL:

El llibre recopila i actualitza aspectes sobre l'alfals poc tractats fins al moment a Espanya, des de la perspectiva d'àrees científiques com l'agronomia, la millora genètica vegetal, la protecció vegetal i la producció animal

Per a acostar els seus coneixements als agricultors, la Generalitat de Catalunya i el Govern d'Aragó han distribuït exemplars de ‘La alfalfa: Agronomía y utilización’ a més de 300 cooperatives agrícoles de totes dues comunitats.

El pròleg de ‘La alfalfa: Agronomía y utilización’ està signat per la consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, Teresa Jordà, i el conseller d'Agricultura, Ramaderia i Medi Ambient de la Diputació General d'Aragó, Joaquín Olona; ja que totes dues entitats públiques han estat fonamentals per a l'elaboració d'aquest llibre. A més, en ell hi contribueixen autors que investiguen o treballen en diferents aspectes de la producció de l'alfals en organismes com són Agrotecnio, la UdL, el CITA, el Servei de Sanitat Vegetal de la Generalitat de Catalunya, el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), l'Institut Nacional de Recerca en Agricultura, Alimentació i Medi Ambient de França (INRAE) i l'Associació Espanyola de Fabricants d'Alfals Deshidratat (AEFA), la qual cosa converteix a aquesta publicació en “la més completa sobre aquesta temàtica fins avui a Espanya”, segons els seus autors.


Futur de la recerca en alfals

El pes econòmic de l'alfals a Aragó i Catalunya és notori ja que, segons l’AEFA, totes dues comunitats són les majors productores d'alfals deshidratat a Espanya. Així mateix, l’esmentada associació estima que en la campanya de 2020-2021 que finalitza al març, es produiran en tot el país unes 1.450.000 tones d'alfals deshidratat, la qual cosa suposa un 3% més que en la campanya anterior.

“Davant la importància de l'alfals a les nostres zones, amb el nostre llibre busquem contribuir a millorar la rendibilitat del cultiu i que els agricultors puguin beneficiar-se dels resultats de dècades de recerca i coneixement en aquest àmbit”, expressa Lloveras.

L'editor assenyala que el futur de la recerca en alfals passa, principalment, per la millora de la seva qualitat en les seves diferents versions: l'agronomia, la millora vegetal i la protecció de cultius.

El llibre ‘La alfalfa: Agronomía y utilización’ es pot comprar a Edicions i Publicacions de la Universitat de Lleida.

Sobre Agrotecnio

La Fundació Centre de Recerca en Agrotecnologia-Agrotecnio és un centre CERCA (Centres de Recerca de Catalunya) d'excel·lència en recerca agroalimentària adscrit a la Universitat de Lleida (UdL). Situat al Campus Universitari de l’ETSEA de la UdL, Agrotecnio és un centre de referència d'innovació científica en el qual 15 grups de recerca desenvolupen projectes d'impacte internacional en tres àrees: agricultura, ramaderia i ciència i tecnologia dels aliments. Des del seu naixement en 2012 fins avui, a Agrotecnio s'han portat a terme més de 50 projectes de recerca, 100 tesis doctorals i 1.000 publicacions científiques.

Comentaris