17.01.2022 |
Territoris.cat

Aitona baixa l'IBI rústic per minimitzar l'impacte de la pujada de preus de la fruita dolça

Paisatge dels arbres florits en la temporada de la floració a Aitona 1
Imatge d'arxiu d'arbres florits al municipi d'Aitona
Aitona baixa l'IBI rústic per minimitzar l'impacte de la pujada de preus de la fruita dolça

L’Ajuntament d’Aitona ha aprovat les ordenances fiscals del 2018, entre les quals destaca la modificació de l’ordenança fiscal reguladora de l’impost de béns immobles (IBI) que redueix el tipus de gravamen dels béns immobles de naturalesa rústica al 0,6%, el qual fins ara era del 0,7%. Amb aquesta reducció l’equip de govern vol minimitzar l’impacte que ha suposat pels pagesos la baixada de preus de la fruita dolça durant aquest 2017, segons fonts municipals. 

La mesura va ser plantejada per l’alcaldessa d’Aitona, Rosa Pujol, en el Consell d’Alcaldes del Segrià l’agost passat. “El 86,4% de les superfícies en producció de préssecs i nectarines de Catalunya es concentren a les comarques de Lleida, de les Garrigues, la Noguera, el Pla d’Urgell i el Segrià”, advertia Pujol en aquella reunió. Mesures com la impulsada per l’Ajuntament Aitona contribueixen a pal·liar la greu crisi de preus que pateix el sector. 

El 86,4% de les superfícies en producció de préssecs i nectarines de Catalunya es concentren a les comarques de Lleida, de les Garrigues, la Noguera, el Pla d’Urgell i el Segrià

En el manifest aprovat pel Consell d’Alcaldes del Segrià també es demanava instar a les administracions competents a reduir l’índex de rendiment net dels fruiters no cítrics a la declaració de la renda; rebaixar l’impost de societats al 15% per empreses de fruita dolça; accelerar els retorns de l’IVA i procurar que les subvencions vagin més en pro de la comercialització, innovació, transport, conservació i un repartiment més equitatiu del valor afegit; així com bonificar el règim d’autònoms de l’agricultor actiu. “Gràcies a la bona gestió dels comptes públics en els darrers anys, que han contribuït a sanejar l’administració, l’Ajuntament d’Aitona pot entomar ara la reducció de l’IBI de les finques rústiques”, assegura l’alcaldessa, qui també insisteix que “caldria que la resta d’alcaldes del Consell també adoptin aquesta mesura”.

Increment de la taxa de residus d'1,5 euros per habitant, passant dels 43 als 44,5 euros

D'altra banda, l’Ajuntament d’Aitona ha aprovat un increment de la taxa de gestió de residus d’1,5 euros per habitant, passant de 43 euros a 44,5 euros. Aitona, que té delegada la gestió de residus al Consell Comarcal del Segrià, ha optat per un nou sistema de recollida de residus urbans en illes de contenidors, motiu pel qual caldrà renovar totes les illes existents al municipi. Amb aquest increment de la taxa, el qual també inclou l’increment anual del cànon de residus, el consistori calcula fer front al cost que suposa la renovació del sistema.

Aitona baixa l'IBI rústic per minimitzar l'impacte de la pujada de preus de la fruita dolça
comentaris