Aitona celebra la Jornada de Patrimoni Cultural i Natural al voltant dels jaciments de Genó i Carratalà

Visita als jaciments de Genó i Carratalà al terme d'Aitona Portada
photo_camera Visita als jaciments de Genó i Carratalà al terme d'Aitona

Més d’una cinquantena de persones van assistir el passat diumenge 25 de febrer a la Jornada de Patrimoni Cultural i Natural organitzada per l’Ajuntament d’Aitona amb la col·laboració de la Diputació de Lleida. La jornada, conduïda per arqueòlegs de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI), va  servir per donar a conèixer els importants jaciments arqueològics de la vila i per destacar els treballs de neteja i restauració que s’han realitzat darrerament al jaciment arqueològic de Genó, un dels poblats de l’Edat de Bronze més importants que es conserven a la Catalunya occidental. 

Visita als jaciments de Genó i Carratalà al terme d'Aitona TexteEn el decurs de la jornada es va dur a terme la xerrada Els poblats de Genó i Carratalà. La fi de l’Edat del Bronze al Baix Segre, a la Sala de Plens. Tot seguit, es va fer una primera visita guiada al poblat de Genó, on es va poder comprovar la notable millora que ha experimentat aquest conjunt després de les actuacions realitzades gràcies a la inversió efectuada pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Finalment, els visitants van fer una darrera visita guiada al jaciment de Carratalà i l’ermita romànica de Sant Joan de Carratalà. Durant la jornada també es van explicar els treballs de senyalització realitzats en els últims anys per a identificar llocs i rutes d’interès patrimonial per al visitant.  

L’estiu passat van acabar els treballs de recuperació i conservació del poblat de Genó, un jaciment descobert l’any 1955 que està situat a 2 quilómetres al sud del nucli urbà d’Aitona

Les actuacions desenvolupades al jaciment van consistir a netejar la vegetació que cobreix totes les estructures constructives de les habitacions del poblat; consolidar les estructures de les habitacions més degradades o de les que havien perdut part del seu parament; recuperar els nivells d’ús dels paviments de les cases i carrer; reparar la tanca metàl·lica de protecció en les zones malmeses; formalitzar un camí d’accés còmode per a les visites des de l’entrada fins al pla superior del tossal; i senyalitzar el jaciment amb la confecció d’un plafó explicatiu.  

Comentaris