Albert Barqué-Duran i Marc Marzenit han estat distingits amb el Premi Internacional Ciutat de Lleida

Albert Barqué-Duran i Marc Marzenit han estat distingits amb el Premi Internacional Ciutat de Lleida amb el seu projecte The Zero Gravity Band, en la 10a edició d'aquest guardó que lliura l'Ajuntament de Lleida.

El jurat, presidit per la periodista Rosa Maria Calaf, ha destacat que és un projecte especialment innovador, que relaciona tecnologia, art i ciència i que experimenta amb materials, productes i idees des de noves perspectives, recreant un ambient de gravetat zero. 

Membres del Jurat del Premi Internacional Ciutat de LleidaL'experimentació per a la posterior realització de la creació artística-immersiva i del disseny de prototips s'han realitzat en un vol parabòlic, en el qual l'avió vola a una altitud d'entre 6.000 a 8.000 metres, i els pilots realitzen entre 15 i 45 paràboles, durant la quals els passatgers es troben en microgravetat durant 22 segons. 

El projecte internacional The Zero-Gravity Band ha estat conceptualitzat per Albert Barqué-Duran, Phd en Ciències Cognitives i artista contemporani, i Marc Marzenit, músic, compositor, productor musical i enginyer de so, tots dos naturals de Mollerussa. TZGB es va presentar al Sónar+D 2018, un congrés internacional que explora com la creativitat modifica el nostre present i imagina nous futurs, en col·laboració amb investigadors, innovadors i líders econòmics.

El Premi vol reconèixer socialment i institucional la tasca desenvolupada en favor de la visibilització, la presència o el ressò internacional de la ciutat de Lleida i la seva àrea d'influència 

Amb aquesta iniciativa, l'Ajuntament de Lleida promou l'impuls de la projecció internacional de Lleida, reconeixent la trajectòria de persones, entitats, empreses, institucions o grups de treball que hagin contribuït a través de la seva activitat acadèmia, científica, econòmica, social o cultural, a la projecció de la ciutat i el seu territori.

The Zero Gravity Band, una instal·lació immersiva de so i llum 360º de Marc Marzenir i Albert BarquéEl guardó del Premi consisteix en una reproducció en bronze de l'anomenat Bronze d'Ascoli, document legal de l'any 89 aC aparegut a la localitat italiana d'Ascoli. Aquest és el document més antic on apareix, per primer cop, el nom en llatí d'Ilerda i representa la vinculació del territori lleidatà amb l'exterior. El Bronze d'Ascoli reconeixia la concessió de la ciutadania romana a un grup de trenta cavallers indígenes hispans de la vall mitjana de l'Ebre 'entre ells, tres de les terres de Lleida- que van participar en la guerra social italiana.

Des que es va crear el 2009, el guardó ha distingit el cardiòleg i professor emèrit de cirurgia cardiovascular i toràcica al Centre Mèdic de la Universitat de Loiola Stritch a Maywood, Illinois (EUA), Roc Pifarré (2009), la Universitat de Lleida (2010), el dissenyador lleidatà Custo Dalmau (2011), l'oftalmòleg Rafael Ferreruela (2012), l'empresa Lleida.net (2013), l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (2014), el pianista i director d'orquestra lleidatà Néstor Bayona (2015), el pilot Marc Márquez (2016) i la Fira de Titelles de Lleida (2017).

comentaris