Alcaldes i alcaldesses del Baix Segrià reclamen més vacunes i finançament per la campanya

L'alcaldessa d'Aitona Rosa Pujol ha manifestat que el finançament dels ajuntaments és el que és i han de fer front a moltes despeses derivades de la gestió de la campanya, per això n'ha demanat més, ja que la seva prioritat, ara mateix, és el correcte desenvolupament de la collita

La consellera Teresa Jordà es reuneix amb els alcaldes del Segrià @Territoriscat
photo_camera La consellera Teresa Jordà es reuneix amb els alcaldes del Segrià @Territoriscat

Els alcaldes del Baix Segre han insistit aquest divendres en una reunió a Aitona amb la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, a demanar vacunes per al conjunt de veïns dels seus pobles i no només per als temporers per tal de garantir un correcte desenvolupament de la campanya de la fruita. En aquest sentit, l'alcaldessa d'Aitona, Rosa Pujol, també ha demanat més finançament per poder fer front a les despeses extraordinàries que els comporta la gestió de la campanya amb la Covid-19.

Teresa Jordà s'ha desplaçat al municipi del Segrià per analitzar els preparatius per a la campanya de la fruita d’enguany amb els alcaldes i alcaldesses dels municipis. La consellera ha aprofitat l'estada per visitar els mòduls d'aïllaments per a positius de Covid-19 de la campanya de la fruita que s'han instal·lat a la zona esportiva, i la zona on es realitzen els cribratge que es duu a terme als treballadors temporers que ja han arribat a Aitona.  

La consellera Jordà visita el mòduls d'Aïllament a Aitona @Territoriscat 1Rosa Pujol ha volgut destacar que enguany, la coordinació dels municipis amb el Govern és "completament diferent" a la de l'any passat, i per això s'ha mostrat agraïda pel fet que s'hagi començat a planificar amb temps la campanya de la fruita que novament es desenvolupa en plena pandèmia. Això no obstant, ha recordat que els alcaldes de la zona consideren que caldria vacunar el conjunt de tota la població i no només els temporers, per evitar un tancament perimetral com el de l'any passat, ja que segons Pujol, "no només venen temporers sinó que hi ha molta gent treballant a la campanya".

Així mateix, Pujol ha apuntat que el finançament dels ajuntaments "és el que és" i han de fer front a moltes despeses derivades de la gestió de la campanya. Per això n'ha demanat més, ja que la seva prioritat, ara mateix, és el correcte desenvolupament de la collita.

Jordà ha assegurat que estan amatents a les reivindicacions dels alcaldes i que traspassarà les demandes al departament competent

La consellera Jordà visita els preparatius per la campanya a Aitona @Territoriscat 1La consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, ha assegurat que el Govern intentarà millorar tot el que pugui, en relació a les reclamacions dels alcaldes, i ha reconegut que la situació ha generat "molta angoixa" perquè l'any passat va ser molt complicat. En aquest sentit, ha destacat que el pla de vacunació està anant molt ràpid i que també s'estan fent molts cribratges, que en general surten bé. Jordà ha afegit que una vegada es comencin a vacunar els col·lectius vulnerables al conjunt del país amb la vacuna monodosis de Janssen, els temporers també rebran el vaccí i això "ens ajudarà moltíssim" per tenir controlada una part important de la població.

Així mateix, ha destacat que han de ser capaços "d'accelerar" la vacunació en zones determinades com Lleida, tot i que ja s'està per sobre de la mitjana catalana.

La consellera ha reconegut que la campanya comença amb una situació que "és molt millor" que la de l'any passat, tot i que això no significa que no s'hagi de prevenir i formar el sector

Cribratges als treballadors temporers de la campanya a Aitona

El Pla i les recomanacions per a la campanya agrària 2021

Els documents aprovats pel Govern per al bon desenvolupament de la campanya 2021 se centren a reforçar el diàleg i la coordinació entre totes les administracions afectades (ajuntaments i consells comarcals) i el sector agroalimentari, i la coordinació interdepartamental del Govern de la Generalitat amb vistes a la pròxima campanya, a l’hora d’implementar i fer el seguiment de les mesures necessàries per al seu desenvolupament òptim.

El Pla de treball, encara provisional, pretén millorar la gestió de la campanya en tots els seus àmbits. És bàsic enfortir la informació i la formació, la prevenció, el treball en xarxa, la contribució de tots els actors, la rapidesa en l’abordatge de casos, i també les estratègies de cribratge i vacunació, amb l’objectiu de preservar la vida i la salut de tothom, mentre es desenvolupa una activitat d’importància cabdal.

El document de Recomanacions d’actuació davant del risc enfront del coronavirus SARS-Cov2 en activitats i empreses agràries és un compendi del conjunt de bones actuacions en els àmbits preventiu, reactiu i de contingència en les diferents baules de la cadena agroalimentària que intervenen en la campanya per garantir-ne les condicions de seguretat i salut. Així, fa un abordatge integral des del conjunt de recomanacions sobre el transport i l’allotjament de persones que participen en la campanya agrària fins a les primeres actuacions davant dels símptomes, passant per la formació i adopció de mesures preventives dels diferents serveis de prevenció de riscos laborals d’empreses, cooperatives i centrals fructícoles. Els diferents serveis territorials implicats en la Campanya Agrària (Treball, Afers Socials i Famílies, Salut i Agricultura) estan duent a terme nombroses reunions i trobades amb el sector per difondre’l.

Tots dos documents són vius i dinàmics, i aniran modificant-se a mesura que avanci la campanya agrària. L’òrgan de coordinació de la Campanya Agrària 2021 es continuarà reunint i anirà aportant informes i possibles solucions a les problemàtiques que vagin sorgint per poder assegurar una campanya agrària amb totes les garanties sanitàries i epidemiològiques per a tot el conjunt de persones que hi prenen part i per a tots els municipis afectats. 

Comentaris