07.08.2022 |
Territoris.cat

Alerten que la manca de professionalització del sector alimentari posa en risc la seguretat amb al·lèrgies

Lleida acull una jornada de formació amb la participació d'una trentena de professionals que han descobert noves eines tecnològiques per millorar la seguretat

alimentació
El xef Jordi Albert durant la jornada de formació alimentària
Alerten que la manca de professionalització del sector alimentari posa en risc la seguretat amb al·lèrgies

La falta de professionalització d'una part del sector alimentari que ofereix productes als consumidors, ja sigui en restaurants, botigues o a través de càterings, posa en risc la seguretat de les persones que pateixen al·lèrgies o intoleràncies alimentàries.

Així ho ha alertat l'especialista en Dret Alimentari, Marta Quintana, que ahir va encapçalar una jornada de formació adreçada a professionals del sector a Lleida.

Segons Quintana, si que està constatat que les empreses compleixen d'una 'forma elevada' els requisits quant a l'etiquetatge dels productes però en canvi, en la restauració hi ha 'incompliments' que fan que en determinats casos 'no es preguin seriosament' aspectes com el fet de tenir en compte que una 'mínima contaminació creuada en el gluten pot acabar amb la vida dels afectats'.

Una trentena de professionals entre restauradors, carnissers, xarcuters, artesans agroalimentaris, col·lectivitats i professors de cuina han participat al seminari sobre Responsabilitats Legals i Seguretat Alimentària en establiments alimentaris que s'ha desenvolupat a l'Aula de Formació de 9Grup.

El curs ha comptat amb demostracions culinàries del xef Jordi Albert, sobre cocció, conservació i regeneració de plats. Albert fa ús d'un nou tipus de forn i abatedor de temperatura, de fabricació italiana, que cuina amb connexió a Internet, bé per a recuperar receptes, o per altres qüestions tècniques que permeten, entre d'altres, la reducció de tasques i temps a la cuina o una millor garantia de manteniment de productes.

Per la seva part, Quintana ha donat a conèixer quines són les obligacions que tenen els establiments on s'elaboren i comercialitzen aliments i quines responsabilitats assumeixen en el cas d'una intoxicació alimentària. Entre d'altres, l'anàlisi de Perills i Punts Crítics de Control (APPCC), el Registre Sanitari, els envasos, l'autorització sanitària, l'etiquetatge o la gestió dels al·lèrgens.

Alerten que la manca de professionalització del sector alimentari posa en risc la seguretat amb al·lèrgies