El Baix Segrià reclama suport a la resta d'administracions per afrontar la campanya de la fruita

A la crisi de preus que arrossega el sector de la fruita en els darrers cinc anys, s'hi suma ara l'emergència sanitària pel coronavirus.
foto_3643957
photo_camera El pavelló municipal d'Aitona habilitat per si hagués d'acollir temporers durant la campanya de la fruita - Salvador Miret (ACN)

La campanya de la fruita arriba enguany condicionada per l'emergència sanitària pel coronavirus. Per això, els municipis del Baix Segrià es preparen perquè es desenvolupi amb les màximes garanties sanitàries, amb l'objectiu d'evitar que es puguin produir contagis entre els més de 15.000 temporers que arriben al territori. A petició de les autoritats sanitàries, els ajuntaments han adoptat un seguit de mesures com ara l'habilitació d'espais municipals per confinar, si fos necessari, temporers que presentin una simptomatologia compatible amb la covid-19 durant la campanya. El funcionament i manteniment d'aquests espais suposa un cost addicional important per als consistoris i, per això, reclamen el suport de la resta d'administracions.

Les darreres setmanes han començat a arribar els primers temporers al Baix Segrià per treballar a la campanya de la fruita, coincidint amb l'inici de la collita de la cirera i l'albercoc. De moment, ho fan de forma progressiva i en localitats com ara Alcarràs calculen que ja n'han pogut arribar uns 2.000, tot i que en el pic de la campanya, entre els mesos de juliol i agost, poden ser entre uns 5.000 i 6.000.

En el conjunt de les set poblacions del Baix Segrià, s'estima que cada estiu hi arriben entre 15.000 i 20.000 temporers. Això suposa que aquests municipis poden arribar a doblar i, triplicar en algun cas, la seva població durant la campanya de la fruita

A la crisi de preus que arrossega el sector de la fruita en els darrers cinc anys, s'hi suma ara l'emergència sanitària pel coronavirus. Aquest condicionant obliga els empresaris a adoptar un conjunt de mesures de prevenció per evitar els contagis al camp i a les centrals fruiteres, però també els ajuntaments.

Mesures per a una campanya de la fruita amb les màximes garanties de seguretat

Els ajuntaments del Baix Segrià han treballat en un protocol de prevenció que el Govern ha tingut en compte a l'hora de redactar el document amb les recomanacions per garantir la seguretat en la campanya de la fruita en el marc de la covid-19, que va rebre aquest dimarts el vistiplau del Consell Executiu. Des dels ajuntaments ja han fet arribar a les empreses aquestes mesures de prevenció que cal seguir al camp i centrals fruiteres.

foto_3643946L'interior d'un dels mòduls de l'alberg municipal d'Alcarràs - Salvador Miret (ACN)

L'alcalde d'Alcarràs, Manel Ezquerra, defensa que la prioritat "és garantir que la recollida de la fruita és fa amb les màximes garanties de seguretat i que les empreses puguin tenir gent per treballar contínuament", però també "garantir la salut de tots els veïns de les poblacions". En el mateix sentit, es pronuncia l'alcalde de la Granja d'Escarp. Manel Solé assegura que la voluntat dels ajuntaments és que "la campanya sigui el més normal possible", tot i sabent que la d'enguany "és una situació excepcional".

Els consistoris han adquirit equips de protecció individual (EPI) per als treballadors municipals que presten atenció als temporers que arriben a les localitats, així com per als temporers que, en cas de necessitat, calgués necessari confinar després de donar positiu o bé per haver estat en contacte amb algun altre que hagués contret la covid-19.

foto_3643956L'alcalde de la Granja d'Escarp, Manel Solé, visitant els mòduls instal·lats al camp de futbol per si fos necessari acollir temporers amb símptomes de coronavirus - Salvador Miret (ACN)

A la vegada, han posat en marxa campanyes informatives dirigides als temporers recordant les mesures que cal prendre per evitar contagis com ara l'ús de mascaretes i guants i mantenir el distanciament social. "El millor que es pot fer és prevenir i conscienciar de la importància de complir aquestes mesures com ara l'ús de mascaretes", assenyala Ezquerra.

Espais habilitats en pavellons, camps de futbol i albergs per si calgués confinar temporers

Seguint les indicacions de les autoritats sanitàries, els ajuntaments també han hagut d'habilitar espais al municipi per si calgués confinar treballadors agraris durant la campanya, en el cas que l'empresari no pugui garantir un espai alternatiu a l'allotjament amb aquesta finalitat.

Aquests espais, que han rebut l'aval de Salut, consten de quatre zones delimitades. Per una banda, compten amb una zona neta, una zona de triatge, una altra per aïllar aquells temporers que els professionals sanitaris confirmin que han contret la covid-19, i una altra zona per confinar aquells que haguessin estat en contacte amb algun positiu.

En cas que s'acabin posant en marxa, els ajuntaments s'hauran d'encarregar de proveir d'aliments els usuaris, així com de la neteja i manteniment d'aquests espais

Pel que fa a Alcarràs, l'ajuntament ha habilitat 72 places a l'alberg municipal per si fos necessari acollir temporers amb una simptomatologia compatible amb la covid-19. Es tracta d'un equipament que els altres anys el consistori llogava als empresaris de la població perquè s'hi poguessin allotjar els seus treballadors. Tot i això, Alcarràs també ha habilitat l'antic alberg, amb la previsió que pogués acollir una trentena més de temporers, i en cas de necessitat arribar fins a la seixantena.

Manel Ezquerra estima que posar en funcionament i mantenir obert l'alberg nou suposarà al consistori uns 256.000 euros durant els quatre mesos que dura la campanya, entre despeses de personal, manteniment, neteja, consums i compra d'EPI, entre altres. En cas que, fos necessari obrir l'altre espai, la despesa s'enfilarà fins als 420.000 euros.

La Granja d'Escarp ha ubicat aquest espai de confinament al camp de futbol, mitjançant la instal·lació de mòduls prefabricats, que complementaran els vestuaris de les instal·lacions i els de les piscines, situades a la vora. L'ajuntament, a més, ha contractat dos agents cívics per informar i vetllar per la seguretat al municipi durant la campanya.

L'alcalde Manel Solé quantifica en uns 20.000 euros el cost que ha suposat a l'ajuntament habilitar el camp de futbol amb el lloguer de mòduls i fer-hi arribar la llum necessària, així com la contractació dels agents cívics i adquisició d'EPI. Si l'espai s'acaba posant en marxa, les despeses en manteniment, neteja, seguretat, entre altres, seran molt superiors, segons Solé. Això, suposa "un estrall molt important al pressupost" municipal, afirma l'alcalde. La Granja d'Escarp rep cada estiu l'arribada d'entre 400 i 500 temporers, en un municipi amb gairebé un miler d'habitants.

Manel Solé ha explicat que una empresa de seguretat privada ha denunciat el consistori per competència deslleial per la contractació dels dos agents cívics. L'alcalde assegura que la tramitació administrativa dels contractes s'ha fet "seguint la llei" i, per això, confia que Interior acabarà arxivant la denúncia.

D'aquesta manera, els diferents municipis del Baix Segrià han optat per diferents opcions per poder disposar d'aquests espais a petició de les autoritats sanitàries. En el seu cas, Aitona ha habilitat el pavelló municipal i també ha instal·lat mòduls al camp de futbol per si fos necessari confinar temporers.

Els ajuntaments reclamen el suport de la resta d'administracions per els aquests costos addicionals derivats de l'emergència sanitària

Els ajuntament del Baix Segrià reclamen suport econòmic a la resta d'administracions, especialment a la Generalitat i a la Diputació de Lleida, per tal de poder afrontar els costos addicionals que suposen als consistoris les diferents mesures que han posat en marxa perquè la campanya de la fruita es pugui desenvolupar amb les màximes garanties sanitàries. "Cal que cada administració aporti el seu gra de sorra", afirma Ezquerra, qui destaca també la importància de "treballar plegats, cadascú amb les seves competències, per ajudar els ajuntaments del Baix Segrià".

A la vegada, els consistoris fan una crida a ONG i entitats perquè col·laborin aportant voluntaris que puguin prestar serveis en aquests espais de confinament habilitats pels municipis


Incertesa sobre la disponibilitat de mà d'obra necessària per collir la fruita

Una de les principals incerteses del sector i també dels ajuntaments és si els empresaris agraris podran disposar enguany de la mà d'obra necessària per a la campanya de la fruita, tenint en compte les restriccions establertes amb la declaració de l'estat d'alarma. Ezquerra confia que, amb la interpretació de la normativa, es permeti el desplaçament de treballadors des d'altres punts de l'Estat, així com des de l'espai Schengen, fins a les comarques de Lleida pel fet que l'agricultura està considerada com una tasca "essencial".

Els alcaldes d'Alcarràs i la Granja d'Escarp consideren que els temporers que han arribat fins ara permeten afrontar l'inici de la campanya però "caldrà veure si en el pic de la campanya seran suficients".

A la vegada, remarca que no només són les empreses agràries les que depenen de la campanya de la fruita, sinó que també tot el teixit comercial, bars i empreses de serveis dels set municipis

En aquest sentit, Manel Ezquerra assenyala que "s'haurà d'anar veient i buscant les mesures necessàries per tal de garantir-ho".

Comentaris