'Bugada i safareig al Segrià', l'exposició que remarca la socialització femenina

Una mostra itinerant que s'allotjarà en diversos espais patrimonials de la comarca, i que inclou una visita virtual en 360° en alguns safaretjos encara existents
Inauguració de la 'Bugada i safareig al Segrià'. Fotografia: CCSegrià.
photo_camera Inauguració de la 'Bugada i safareig al Segrià'. Fotografia: CCSegrià.

Torrebesses ha acollit la inauguració de l'exposició 'Bugada i safareig al Segrià. La bugada és molt més que rentar la roba', una iniciativa del Consell Comarcal del Segrià emmarcada en el Dia Internacional de les Dones Rurals. La mostra té com a objectiu fer un homenatge a les dones rurals, recuperant una part invisibilitzada del treball realitzat per les dones, i donar a conèixer els espais de bugada de la comarca, alguns dels quals encara existeixen.

El tret de sortida d'aquesta activitat ha inclòs la xerrada espectacle ‘Memòries Líquides’, a càrrec de Rosa Vendrell

Històricament, fer la bugada ha estat una feina feixuga que ha recaigut bàsicament en les dones, com una activitat més de l’esfera domèstica que la societat els havia atorgat tradicionalment i que molt sovint s’havia de fer en condicions d’extrema duresa i intens esforç físic.

La mostra explica com el safareig es va convertir en un espai de socialització femenina, un lloc de tertúlia mentre les dones rentaven. Era un espai de llibertat, on podien parlar sense traves, contar-se remeis, històries, compartir experiències, cançons, etc., esdevenint un lloc íntim on s'explicaven les seves coses i les que passaven al seu voltant.

La mostra inclou fotografies antigues d’arreu de la comarca i la veu de diversos testimonis que es poden escoltar mitjançant codis QR. També ofereix la possibilitat de fer una visita virtual en 360° en algunes de les localitzacions encara existents per gaudir de bona part del record popular de la geografia comarcal de mitjans del segle XX.

Exposició 'Bugada i safareig al Segrià'.

Comentaris
Entering on the requested page Skip advertisement