Segons la sentència, el batlle va intervenir en la contractació d'una desena de persones 'a dit'

Condemnen l'alcalde d'Almacelles a 9 anys d'inhabilitació per prevaricació administrativa

Josep Ibarz seguirà al càrrec perquè la sentència no és ferma i diu haver rebut el suport dels seus regidors

dilluns, 17 maig 2021 12:43
Laura Cortés
Pla americà de l'alcalde d'Almacelles, Josep Ibarz, arribant als jutjats de Lleida. Imatge del 17 de maig de 2021. (Horitzontal)
photo_camera L'alcalde d'Almacelles, Josep Ibarz, arribant als jutjats de Lleida el maig del 2021 - Foto: Laura Cortés

El jutjat penal 1 de Lleida ha condemnat l'alcalde d'Almacelles, Josep Ibarz, a 9 anys d'inhabilitació per un delicte continuat de prevaricació administrativa. Concretament, l'inhabilita pels càrrecs d'alcalde, tinent d'alcalde, regidor o qualsevol càrrec electe en un govern municipal, autonòmic o estatal. En la sentència, que té uns cent folis, es considera provat que Ibarz va intervenir en la contractació d'una desena de persones 'a dit'. La Fiscalia demanava 10 anys d'inhabilitació. En el judici, el 20 de maig, Ibarz va negar haver intervingut mai per contractar ningú al consistori i va assegurar que sempre havien estat "molt curosos amb el procediment". Ibarz pot recórrer la sentència condemnatòria a l'Audiència de Lleida.

Segons recull la sentència, ha quedat provat que l'any 2005 va ser l'últim cop que es van publicar al DOGC i al BOP les vacants a l'Ajuntament d'Almacelles, que es van fer convocatòries públiques i que van entrar -concretament 7- persones a treballar al consistori després d'haver superat un concurs-oposició. "No se'n va convocar cap més des de llavors i fins al 2015, que és quan es va presentar la denúncia", destaca.

Tot i això, afegeix el jutge en la sentència, tot i no haver hagut cap procediment regular previst a la llei durant 10 anys, la plantilla de l'Ajuntament d'Almacelles es va incrementar "de manera continuada", passant de 54 treballadors el 2005 als 107 el 2015.Ibarz va dictar els decrets i va signar els contractes

Es considera provat que va ser Ibarz qui va signar mitjançant decret d'alcaldia la contractació de diverses persones. L'alcalde "va dictar els decrets i va signar es contractes laborals", recull la sentència, sent coneixedor que aquestes contractacions es feien "sense un procediment públic d'oferta i selecció" i que per tant vulneraven els principis constitucionals d'igualtat, mèrit i capacitat així com el de publicitat.

"Aquesta situació va permetre a Ibarz oferir directament a alguns ciutadans incorporar-se a l'ajuntament", afegeix el jutge, que considera que "han quedat verificats els vincles familiars, d'amistat, professionals i polítics de l'encausat amb els treballadors contractats" i que "no consta que els candidats al llocs de treball se sotmetessin a un procés de selecció més enllà d'aportar el currículum i fer una entrevista".

La sentència també recull que no ha quedat acreditada la suposada "urgència" en les contractacions i, per tant, el jutge no entén que es prescindís de la normativa que regula la contractació. Considera que Ibarz va emparar un procediment "opac" que va impedir altres persones poder-se presentar a uns llocs de feina públics, l'existència dels quals es va ocultar i comunicant-los només a aquells que se'n van beneficiar. Finalment considera que Ibarz era "plenament conscient" que les resolucions eren 'injustes".

Ibarz reconeix estar "molt sorprès" per una condemna que considera "exagerada" i diu que recorrerà

Josep Ramon Ibarz ha reconegut que li ha "sorprès moltíssim" la sentència "exagerada" que el condemna a 9 anys d'inhabilitació per un delicte continuat de prevaricació administrativa, per haver intervingut en la contractació d'una desena de persones 'a dit' . "No comparteixo en absolut la sentència i la recorrerem. Espero que els jutges de l'Audiència ho vegin diferent", espera. Precisament, com que la sentència no és ferma, Ibarz ha assegurat que seguirà al capdavant de l'Ajuntament d'Almacelles perquè diu haver rebut el suport dels seus regidors. "Avui és un dia difícil per mi i la meva família però segueixo amb la mateixa il·lusió de treballar per Almacelles", ha afegit.

Ibarz considera que la condemna és "totalment exagerada" perquè "no he ficat la mà a la caixa ni estic relacionat amb delictes urbanístics, sinó que s'està parlant d'uns contractes que diuen que no s'han fet del tot bé", recorda. Tot i això, Ibarz insisteix que "les coses sí que s'han fet bé" perquè "el secretari mai va dir el contrari i sempre es van aprovar les contractacions en la Junta de Govern".


ERC Almacelles demana la dimissió de l'alcalde Josep Ibarz

Després de conèixer-se la sentència condemnatòria, els republicans ERC Almacelles ha reclamat que l'alcalde actuï amb "dignitat" davant els veïns i li han exigit que plegui "per no malmetre, encara més, el nom del municipi". Ignasi Comella, portaveu del grup municipal republicà, lamenta la imatge pública que s'està difonent d'Almacelles, a causa de les causes obertes i la sentència que s'ha conegut aquest dimarts que condemna a 9 anys d'inhabilitació Ibarz i li demana que abandoni l'alcaldia del municipi.

En aquest sentit, Comella, recorda que fa més de 16 anys que el seu grup reclama més transparència en la gestió municipal. "La sentència d'avui reafirma el que nosaltres portem reivindicant de fa molt de temps i que posem en evidència en cada ple, l'opacitat de l'equip de govern pel que fa a contractació de personal i la manca de processos selectius per accedir a oferta pública de feina, sense publicitat de les ofertes, convocatòries ni concurs de selecció", destaca.

Tot i reconèixer que la sentència no és ferma, Comella exigeix a Ibarz que faci un pas al costat. "Almacelles es mereix un ajuntament net, transparent i sense cap ombra de corrupció. Cal actuar amb tota la contundència per defensar els interessos dels veïns i per tant, si ell no dimiteix, li demanem al partit al qual representa, tot recordant-los el seu codi ètic, que prengui mesures al respecte", ha conclòs.

Comentaris