El Consell Comarcal del Segrià habilitarà un pis d'acollida a Lleida per a dones i infants víctimes de violència masclista

Bloc de pisos ©Leon
photo_camera Bloc de pisos ©Leon

El Consell Comarcal del Segrià posarà en funcionament aquest 2023 un pis d'acollida per a dones i infants víctimes de violència masclista. A més, d'incorporar una psicòloga i una administrativa al Servei d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD) de la comarca per tal d'oferir una resposta més ràpida i eficaç, alhora d'agilitzar els tràmits burocràtics. 

Segons la memòria anual del servei, s'ha passat de 1.192 actuacions i 143 dones ateses el 2021 a 1.522 actuacions i 151 dones ateses el 2022

Segons el vicepresident i cap de l'àrea de Serveis Socials del Consell, Toni Bosch, l'increment de l'activitat pot sorgir, d'una major consciència social i un major coneixement del servei que s'ofereix des del SIAD i assegura que aquests fets faciliten una major predisposició a fer-ne ús i a no silenciar aquesta problemàtica existent

També, el SIAD Segrià realitza accions de prevenció i sensibilització, com ara l'edició de 500 exemplars del llibre 'La nova casa de la Sara', una iniciativa conjunta amb les treballadores de Refem -entitat de suport i acollida d'urgència per a dones i infants víctimes de violència masclista- que es va presentar al voltant del passat 25N amb la voluntat de ser una eina útil per a professionals i víctimes, així com per sensibilitzar a la ciutadania. 

El servei d'atenció a les víctimes durant l'any 2022

De les 101 víctimes ateses el 2022, 46 van rebre atenció psicològica i 34 van necessitar atenció jurídica, mentre que el servei telefònic de protecció Atenpro va donar cobertura a 29 dones. A més, el Servei d'Intervenció Especialitzada de la Generalitat (SIE) va haver d'intervenir per atendre 4 dones i 5 infants.

Pel que fa als ingressos al Servei d'Atenció i Acolliment d'Urgència (SAU), el 2022 van ser acollides 10 dones i 3 infants (10 dones i 5 infants el 2021), mentre que 3 casos van ser derivats al Servei d'Acolliment i Recuperació de la Generalitat (SAR).

Pel que fa al perfil de dones ateses durant l'any 2022, la franja d'edat amb més atencions va ser la de 30 a 45 anys, seguida de la franja de 46 a 65 anys. Quant a l'origen de les dones ateses, el 61% eren de nacionalitat espanyola. En general, la majoria dels casos van arribar al SIAD des dels Serveis Socials del Consell Comarcal del Segrià. Altres van contactar amb el servei per iniciativa pròpia i, en menor mesura, derivades pels Mossos d'Esquadra, els centres de salut o el jutjat.

Comentaris