El Consorci de la Seu Vella començarà a redactar enguany un pla estratègic, que preveu nous usos per al conjunt del turó

L'ens aprova un pressupost de 773.200 euros per al 2017, un 5,35 % superior al del darrer exercici

foto seu
photo_camera Reunió del consell general del Consorci del Turó de la Seu Vella i el director general de Patrimoni

El Consorci del Turó de la Seu Vella de Lleida ha aprovat aquest dijous un pressupost de 773.200€ per aquest 2017, xifra que suposa un increment del 5,35% respecte al de l'exercici anterior. Els eixos principals de treball per aquest any són l'inici de la redacció del Pla Estratègic del Turó 2030, que haurà de recollir els nous usos del conjunt i el pla museogràfic amb l'ús de noves tecnologies, i la reescriptura de la memòria de la candidatura del Turó de la Seu Vella com a Patrimoni Mundial per la Unesco. També es duran a terme obres durant els pròxims dos anys, com és el cas de les restauracions de la Porta dels Apòstols, de les cobertes del claustre i del campanar, que compten amb una inversió d'1,7 milions d'euros per part de la Generalitat, i de 400.000 euros per part del Ministeri d'Educació, Cultura i Esport. Durant el 2016, van visitar el conjunt monumental del Turó de la Seu Vella un total de 86.830 persones, un 3.95% més que l'any anterior, segons ha informat el Consorci.

L'alcalde de Lleida i president del Consorci del Turó de la Seu Vella, Àngel Ros, ha explicat que, en les reunions d'aquest dijous del Consell General i de la Comissió Executiva del Consorci, també s'ha aprovat la liquidació del pressupost del 2016, que s'ha tancat amb un superàvit de 55.137€. La Seu Vella ha registrat un augment de les visites del 3,95%, arribant el 2016 als 86.830 visitants. És la dinàmica que s'està tenint els últims anys pel que fa a les visites i els usuaris d'activitats culturals al Turó, amb una línia ascendent continuada, segons ha destacat Ros.

Ros ha detallat que els eixos de treball del Consorci per aquest 2017 se centren en diferents àmbits i que passen per la redacció de la memòria de la candidatura de la Seu Vella com a Patrimoni Mundial per la Unesco. El febrer de l'any passat la Seu Vella va entrar a la llista indicativa de l'Estat i es van fer un seguit de recomanacions que han de servir per reescriure el document que s'ha de tornar a presentar enguany. El Turó com a experiència cultural és un altre dels camins a potenciar, focalitzant en el conjunt d'activitats culturals que s'hi desenvoluparan, per als diferents públics, i d'àmbits variats, com ara el musical, l'escènic o patrimonial. En aquest sentit, Ros ha recordat que la Seu Vella acollirà el nou Festival de Música d'Estiu, que recull l'herència del cicle Concòrdia, amb la programació de cinc concerts per als caps de setmana del mes de juliol.

La millora de la senyalització general del Turó es recollirà en un pla de mitjans de comunicació i d'identificació del conjunt i de senyalística. Igualment, es potenciarà la gestió del coneixement, amb un treball amb la millora del conjunt monumental que tindrà una vessant de discurs i una altra d'obres. En aquest apartat, l'alcalde de Lleida ha agraït el suport de la Generalitat, que invertirà 2,1 milions d'euros en dos anys en actuacions al Turó, alguna amb el cofinançament del Ministeri d'Educació, Cultura i Esport. 

El director general d'Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni de la Generalitat, Jusèp Boya, ha detallat quines són les actuacions que s'hi faran de manera immediata, que començaran a finals del 2017 i continuaran durant el 2018. Així, es restauraran les cobertes del claustre i de la part de les voltes interiors, amb un pressupost de 600.000€ que aportarà la Generalitat i 400.000€ de l'Estat. Es durà a terme la segona fase de restauració del campanar de la Seu, que consisteix en l'arranjament dels tres pisos interiors del campanar i la part superior, la part que va quedar pendent de la primera fase. I també s'actuarà en els paraments i la coronació de la Porta dels Apòstols i els elements d'interès artístic. La intervenció serà, com ha apuntat Boya, "emblemàtica" i comptarà amb un pressupost d'uns 600.000€. Un cop es tingui el projecte tècnic es farà una sessió oberta a l'estament científic de la ciutat i del país perquè puguin participar-hi i integrar-se en el procés.

El director general de Patrimoni també ha manifestat que s'està treballant en la base d'un Pla Estratègic del Turó 2030, que podria estar acabat l'any que ve. Segons ha explicat Boya, el document l'esperona la candidatura Unesco però l'objectiu és "tenir un monument que reprèn el seu esplendor i que té aquesta capacitat d'actuar com a element que situï la centralitat patrimonial i artística de la ciutat de Lleida". 

Jusèp Boya ha comentat que el pla ha de recollir els nous usos del monument lúdics, culturals i esportius, així com també ha de contemplar "el monument en tota la seva complexitat", com per exemple introduir el concepte de fortalesa. Altres aspectes a tenir en compte són la manera amb què s'ha d'actuar en l'entorn, la seva accessibilitat i el pla museogràfic, que incorpori l'ús de les noves tecnologies com a element de singularitat de la visita al conjunt del turó, perquè tot plegat apel·li a la part del coneixement, sensorial i lúdica. "El valor social, la recerca de la sostenibilitat econòmica i de la recerca de la felicitat" són punts que s'han de valorar, segons el director general d'Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni.