Produït per l’ajuntament, l’objectiu és visibilitzar el col·lectiu trans en el petit món rural

Corbins presenta el documental 'Referents: les persones trans en l’entorn rural'

El reportatge s’enviarà a diferents festivals de cine del món LGTBI+Q
photo_camera Referents - El col·lectiu trans en el món rural

L’Ajuntament de Corbins ha presentat aquest diumenge a la Sala Coliseum el documental Referents: les persones trans en l’entorn rural. Produït pel mateix consistori, l’objectiu del reportatge és visibilitzar el col·lectiu trans en el petit entorn rural "que compta amb una idiosincràsia especial, ni millor ni pitjor que les ciutats", ha explicat la regidora d’igualtat, Anaïs Camarasa, qui ha dut a terme tasques de producció i direcció.

El documental compta amb dues persones trans: l’Annabel, veïna de Corbins i el Gorka, veí d’Aitona. Ambdós han relatat les seves experiències als seus respectius pobles, tant abans com després del seu trànsit social.

En Gorka, que va fer el canvi als 37 anys (ara en té 41) explica que a Aitona no va viure episodis violents per la seva condició “però sí mirades de desaprovació, burles, safareig i discriminació”. En aquest sentit, afirma que en entorns rurals “l’anonimat i trobar el teu lloc i gent és més difícil d’aconseguir”. Tot i això, el Gorka va fer-se fort “gràcies a les grans persones que formen part del col·lectiu, associacions, etc.”

Per la seva part, l’Annabel ha assenyalat que va deixar de viure Corbins amb 18 anys “per la incomoditat que suposava ser incompresa i patir alguns menyspreus”. Poc després de deixar la Vila, l’Annabel va dur a terme el trànsit social. Sense cap rancor “perquè toca mirar al futur i procurar que es normalitzi el nostre col·lectiu el màxim possible”, l’Annabel afirma que per a ella, l’objectiu de participar en Referents és “donar suport a les persones joves que es troben incompreses o amb por de fer el pas, explicar-ho a casa i fer el trànsit”. Un missatge que fa extensiu als pares, ja que “sovint tenen por i els hi falta pedagogia per entendre que són el pilar on s’agafen els seus fills i filles”.

La regidora d’Igualtat ha assenyalat que des de l’arribada del nou govern a l’ajuntament, l’objectiu principal era “donar veu a tots els col·lectius minoritaris, com immigrants o LGTBI+Q”

Camarasa ha destacat que amb el nou mandat va néixer la seva regidoria i una de les primeres mesures va ser que cada any, commemorant Dia Internacional de l'Orgull LGTB “es visibilitzés la seva situació amb un reportatge que malauradament, l’estiu passat no es va poder realitzar per la covid-19, però que esperem que enguany sigui el primer de molts en què posem en valor aquest col·lectiu”.

La producció de Referents s’ha dut a terme els darrers 3 mesos i el rodatge es va fer en un cap de setmana. La presentació s’ha fet oberta al públic en l’equipament municipal

Al seu torn, l’alcalde de Corbins, Jordi Verdú, ha anunciat que la producció es presentarà a diferents concursos i festivals de cinema arreu del món que posen el focus en aquests tipus de reportatges. Verdú ha afirmat que l’administració local “no pot defugir dels reptes que suposa conscienciar a la societat en l’acceptació i respecte de totes les persones i expressions d’amor, per això considerem que tots els esforços s’han de visibilitzar, d’aquí que treballarem perquè el reportatge es pugui veure arreu”.

Comentaris