La pandèmia ha estat el principal motiu de l’augment en la recollida de tots el residus menys el vidre

Corbins, exemple de l’èxit del porta a porta amb un 75% de reciclatge el 2020

El municipi de Corbins se situa molt per sobre de la mitjana català pel que fa a la recollida selectiva

La microdeixalleria de Corbins - Ajuntament de Corbins
photo_camera La microdeixalleria de Corbins - Foto: cedida per l'Ajuntament de Corbins

Segons l’informe anual de la gestió de residus que emet el Consell Comarcal del Segrià, el municipi de Corbins se situa molt per sobre de la mitjana català pel que fa a la recollida selectiva, assolint el 2020 un 75% gràcies al sistema porta a porta.
En termes comarcals, en l’any de l’inici de la pandèmia de la Covid-19 (2020), hi ha hagut un augment considerable en la recollida de residus, passant de 0,72 Kg/h i dia als 0,80 kg/hab i dia. A Corbins, el mes de febrer va ser el que menys residus es van generar, amb un 0,66 kg/hab i dia. En el costat oposat, el juliol va ser el període on més se’n van generar, amb 0,86 kg/hab i dia.
Per tipus de fraccions, si comparem el 2020 amb el 2019 i 2018 (any en què es va introduir el porta a porta), s’observa una disminució considerable dels Kg de resta (el 2020, del 27%). De la mateixa manera, les altres fraccions han augmentat significativament, ja que el percentatge de separació selectiva s’ha incrementat. 

Corbins va ser reconegut per l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) com la localitat catalana d’entre 1001 i 5000 habitants amb menor generació de residus, concretament, amb 245, 37 kilograms per habitant a l’any

Com a tota la comarca, la fracció de resta va augmentar prop d’un 5% respecte del 2019 a Corbins, a causa de l’increment d’ús d’EPIS personals (mascaretes, bates, guants) i també al fet que en algunes activitats i habitatges no es va fer classificació de residus durant algunes setmanes. D’altra banda, cal destacar també les bones xifres pel que fa a la recollida de la fracció orgànica, que es va situar en un 36%.
Per l’alcalde de Corbins, Jordi Verdú, aquestes xifres només fan que demostrar que “el porta a porta és clau per assolir els objectius europeus previstos per al 2025-2030”. En aquest sentit, Verdú ha assenyalat que el veïnat “ha interioritzat el funcionament i, gràcies a la seva col·laboració, estem molt satisfets del rendiment que dóna aquest sistema”.

Comentaris