El cribratge d’inici de campanya a Lleida finalitza amb 2 positius de 2.800 PCR fetes

S’han fet tests a treballadors de 162 empreses fructícoles i explotacions agràries de tot el Segrià

Tècnic de laboratori treballant amb PCRs convencionals
photo_camera Tècnic de laboratori treballant amb PCRs convencionals.

El cribratge inicial de la campanya agrària que el Departament de Salut ha dut a terme entre el 3 i el 21 de maig en el marc del Programa de cribratges a les empreses agràries de Lleida, ha conclòs amb un total de 2 PCR positives de les 2.821 analitzades.

S’ha testat treballadors i treballadores de 162 empreses agràries de tot el Segrià que, de forma voluntària, s’han adherit al programa per tal de detectar casos asimptomàtics entre les seves plantilles

Les proves s’han realitzat per mitjà de PCR amb automostra nasal en les mateixes empreses o, en el cas dels pagesos, en equipaments municipals de 10 pobles. Els cribratges han estat organitzats per la Unitat de Salut Laboral de l’Agència de Salut Pública de la Regió Sanitària Lleida i, per dur-los a terme, s’ha comptat amb la col·laboració dels serveis de prevenció de riscos laborals de les empreses i dels mateixos ajuntaments.

Ara, aquelles empreses que ho desitgin, podran continuar amb cribratges seriats cada 15 dies durant tota la campanya. Aquestes proves es faran de forma autogestionada amb tests d’antígens ràpids (TAR) que la patronal PIMEC facilitarà a empreses i pagesia per mitjà de JARC. A banda, durant la setmana vinent es faran proves a les plantilles d’una trentena d’empreses, que compten amb uns 160 treballadors, que han sol·licitat fora de termini adherir-se al cribratge inicial. Durant tota la campanya, en cas de brot, es duran a terme cribratges addicionals als periòdics fixats pel programa.

El fet d’haver-se adherit al cribratge agrari comporta el compromís de les empreses a organitzar la plantilla en grups de treball estables de 5-6 persones que, en cas d’un positiu, permetin identificar de forma àgil tots els treballadors que hagin de fer quarantena. Aquests grups estables s’hauran de mantenir també durant els descansos, a l’hora dels àpats i als vestuaris, i també al transport i l’allotjament, si aquests depenen de l’empresa.

Pla de treball per a la campanya agrària multidimensional  

El Pla de treball per a la gestió coordinada de la campanya agrària de Lleida d’enguany, que lidera la Delegació del Govern a Lleida, estableix un seguit de recomanacions que els actors implicats han de tenir en compte per al desenvolupament de tots els àmbits de la campanya en un context de pandèmia. Les accions que s’hi recullen s’adrecen a institucions, municipis, empreses fruiteres, centrals i cooperatives, i estan relacionades amb la vigilància i seguiment epidemiològic, els equipaments i recursos humans, els ajuts als ens locals, els incentius per a la contractació de treballadors temporers i els programes de cribratges i vacunació

Comentaris