Sota el municipi de Llardecans es troben les restes arqueològiques del poblat d'Adar

Els treballs arqueològics i les excavacions s'han dut a terme durant els mesos de juny i juliol
Les restes de l'antiga ermita i de l'arc d'Adar, al municipi de Llardecans ©AjLlardecans
photo_camera Les restes de l'antiga ermita i de l'arc d'Adar, al municipi de Llardecans ©AjLlardecans

Al municipi de Llardecans s'ha trobat una petita vila closa fortificada del segle XIV que registra l'antic poblat d'Adar. La troballa ha estat possible gràcies a les excavacions que es van dur a terme durant els mesos de juny i juliol al terreny a càrrec de l'Ajuntament de Llardecans, la coordinació de la Secció d'Arqueologia i la col·laboració del Servei d'Enginyeria de la Diputació de Lleida.

Les primeres restes van descobrir un carrer central empedrat, envoltat de cases de planta rectangular protegides per una gran muralla perimetral

El treball arqueològic dirigit per l'arqueòleg, Javier Escuder s'ha centrat a l'interior de l'ermita de Sant Marc d'Adar, que data el segle XVIII i s'ubica a l'extrem nord del poblat d'Adar. Les investigacions dels professionals han pogut observar que antigament, la construcció de la vila va ser ocupada dues vegades, la primera encara està per determinar i la segona, pels andalusos, dades que es van documentar l'any 2019 i es van confirmar durant el procés d'excavació de l'interior de l'ermita. 

Arc d'Adar ©Diputació de Lleida
Arc d'Adar ©Diputació de Lleida

Les rases de construcció dels murs de la infraestructura soterrada, l'assentament dels pilars i tot un seguit de forats alineats al centre que indiquen l'ancoratge de la bastida central a terra han fet possible la fitxa tècnica del procés constructiu de l'edifici. L'estudi de recerca assegura que el temple es va enlairar ocupant part del carrer central i la plaça del poblat i va alterar les façanes de les cases situades a la banda oest, de les quals se n'ha conservat una al seu interior.

Un cop abandonat el poblat d'Adar, part de les seves pedres van ser reaprofitades per construir l'ermita del segle XVIII en un lloc preeminent, així com molts dels masos que voltegen el turó.

Comentaris