Maials, nova parada de l'itinerari virtual dels Camins de l'Or Líquid del Segrià Sec
Després de la parada a Aspa, el cicle Camins l'or líquid continua el seu recorregut pel Segrià Sec fins a Maials, un dels municipis prescriptors de la cultura de l'oli, i que aquesta setmana acollirà les activitats programades des del Consell Comarcal del Segrià. Aquesta és la dotzena edició d'una proposta cultural i gastronòmica, també marcada per les restriccions de la crisi sanitària, que han obligat a virtualitzar la major part de les activitats.
Per insciure'us i per informació de les jornades, feu clic a: https://ruralcat.gencat.cat/web/guest/transferencia/preinscripcio-jornada-tecnica
El dissabte dia 14 a les 10.00 del matí, tindrà lloc la Jornada de l'Ametller i la Tòfona, una proposta que presentarà tres ponències i que es podrà seguir al canal de reproducció en línia del Consell Comarcal del Segrià.
Per inscriure'us a la jornada de l'Ametller i la Tòfona, feu clic a l'enllaç: https://transferencia.irta.cat/activitats/jornada-ametller-i-tofona-maials/
L'activitat es complementarà amb un concurs radiofònic en el qual participa l'emissora UA1, en què els oients podran seguir les càpsules informatives referents al municipi de Maials i al mateix temps participar en el sorteig d'un lot d'oli verge extra de la Cooperativa del Camp
Història i actualitat de Maials
El municipi de Maials sempre ha estat lligat a l'agricultura de secà. Els conreus principals sempre han estat les oliveres, els cereals i la vinya, de major a menor grau. Però cap a l'actualitat, el conreu de la vinya ha desaparegut i s'ha substituït pel conreu dels ametllers, que té una producció molt semblant a la de les oliveres. Des de fa pocs anys, gràcies als nous regadius, molts pagesos han incorporat el conreu d'alguns tipus d'arbres fruiters, com els albercoquers.
L'economia local ha pivotat sobre la Cooperativa del Camp Foment Maialenc, entitat que es va fundar l'any 1917 amb l'objectiu de comercialitzar l'oli d'oliva que es produïa al terme de Maials, i que ha evolucionat fins a l'actualitat ampliant l'oferta de productes i serveis. El molí i les instal·lacions es poden visitar només en la temporada de campanya de l'oli, durant els mesos de novembre i desembre. En la visita es pot veure la premsada de l'oliva, seguir tot el procés de producció de l'oli i, finalment, tastar-lo i adquirir-lo a la botiga, on es comercialitza sota la marca de Baró de Maials sota l'aixopluc de la DOP Garrigues.
Fotografia: Camins de l'Or Líquid al Segrià Sec