18.05.2021 |
Territoris.cat

Torna la Fira de l'Oli Verd de Maials, el certamen de l'or verd amb més caràcter

FOTO OLI VERD
La fira presenta el primer oli de l'any, un oli fruitós de característiques molt beneficioses per la salut i apreciades a la gastronomia.
Torna la Fira de l'Oli Verd de Maials, el certamen de l'or verd amb més caràcter

El clima extrem de Ponent ens forja a tots en una personalitat particular, amb caràcter. I així són també els productes que produeix la terra, com és el cas de l’oli d’oliva verge extra (OOVE) Baró de Maials, un oli fruitós de recol·lecció primerenca caracteritzat per un to verdós, per tenir més cos i pel seu toc deliciosament amarg, degut als fruits més verds d’on s’extreu.

Aquest cap de setmana, del dissabte 16 al diumenge 17 de novembre, arriba la 22a Fira de l’Oli Verd de Maials perquè puguem degustar el primer oli de l’any al voltant del municipi i conèixer tots els avantatges d’un producte molt apreciat pels cuiners i gastrònoms. Font de vitamines i indispensable tant en l’alimentació infantil com adulta, aquest aliment té propietats i qualitats que afavoreixen la digestió, disminueixen el colesterol, beneficien el creixement dels ossos i la milloren de les funcions cerebrals i el sistema nerviós, entre altres coses. Aquestes són totes les activitats que ha preparat la fira perquè visqueu unes jornades tan intenses com l'oli!

Dissabte

oli d'oliva pexels

I com és costum, aquesta fira de referència i de cita obligada pels amants de l’oli, obrirà les seves portes amb un esmorzar popular a la Cooperativa Baró de Maials amb OOVE de les 9 a les 11 h. A les 10 h, es farà l’obertura del recinte firal perquè visitants puguin conèixer el centenar d’expositors que hi prendran part, anar a les diferents xerrades, tallers i degustacions que s'hi faran al llarg del certamen i, sobretot, comprar tants litres d'oli com desitgin. Mentrestant, a la Societat, dos investigadors de l’IRTA, Joan Girona i Joaquim Bellvert, oferiran una jornada, en col·laboració amb la Diputació de Lleida i l’IRTA, per exposar els resultats de la plataforma demostrativa experimental de la resposta de l’ametller al reg.

CAMPS D'AMETLLERSJordi Puigneró, Conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, inaugurarà oficialment la fira a les 11.30 h, i tot seguit actuarà la Colla Gegantera.

La fira, amb la voluntat d’apropar la cultura de l’oli i l’alimentació saludable a grans i petits, també ha organitzat a partir de les 11.30 h un seguit de tallers infantils que familiaritzarà els més menuts amb les textures i materials del territori amb els seus tallers d’arena, de terrisseria i de construcción de pedra seca. Els tallers també estaran oberts a la tarda, a partir de les 17h.

Durant tot el cap de setmana, la Cooperativa del Camp obrirà les seves portes durant tot el dia, el Museu de Cal Cabalesila oferirà visites la tarda de dissabte i tot el diumenge

I per als més gormands, l’oli es madirarà amb la xocolata al taller El gust per la xocolata, la gran desconeguda, a les 12 h a la sala de conferències a càrrec de Xavier Palau de Pangea Chocolate.

La fira, mostra del potencial del territori i de les sinergies entre productors i creatius de la zona, recull productes i productors diversos, com els licors d’Elixirs Ponent, que oferiran un taller de maridatge a la sala de conferències a les 17 h.

Maials2copia

No hi faltarà, tampoc, el torneig Paladar d’Or Baró de Maials, on podreu mostrar les vostres qualitats gustatives i sensorials identificant quines elaboracions de la xef Montse Freixa han estat cuinades amb Oli d’Oliva Verge Extra Baró de Maials. Atents, perquè hi haurà premi pels tres finalistes!

Tant dissabte com diumenge també es podran visitar tres exposicions: una de Joguines a càrrec de Mercè Prats al Museu de les Nines, la de pintures de l'artista Divina Sabaté a dalt del pavelló i una exposició de fotografies de la Trobada d'Art per la Terra, 'Cendrat', organitzada per la Capitonya

Després del tancament del recinte firal a les 22 h, l’obra Criatures, de la companyia T de Teatre i interpretada per Bao-Bap d’Alcarràs a la Societat i en el marc de Vesprades teatrals 2019, posarà punt i seguit a la primera jornada del certamen.

Diumenge

Pla mitjà de dues persones fent una degustació de pa amb oli en una de les parades de la 21a Fira de l'Oli Verd de Maials, el 18 de novembre de 2018 (Horitzontal).

El diumenge començarà tan bé com el dissabte: amb l’esmorzar popular amb OOVE  a la cooperativa, de 9 a 11 h. Un cop obert el recinte firal a les 10 h, a les 11 h se celebrarà la jornada tècnica Gastronomia i tast d’oli d’oliva verge extra, amb un tast guiat a càrrec de Pilar Pardell, mentre del Planell de Tast Oficial d’Olis Verges d’Oliva de Catalunya.

I amb el Nadal traient el cap per la cantonada, a les 12.15 h les noves tendències de l’ús de l’oli d’oliva verge extra en el món de la xocolateria i la pastisseria es donaran a conèixer amb un taller a càrrec d’Ivan Pasqual, de World Chocolate Master 2017 – 2019 de Cal Gumer d’Almenar, que exposarà com s’aplica l’oli i la texturitació com a ingredients en elaboracions nadalenques.

Pla general d'un tractor amb un remolc que està buidant a les instal·lacions de la cooperativa de Maials les olives que acaba de collir, el 18 de novembre de 2018 (Horitzontal).

A les 12 h es farà la tradicional visita guiada per la VIlaclosa de la mà de Mercè Quer, i la presentació del projecte Camins de l’Or Líquid, amb la participació de David Masot, president del Consell Comarcal del Segrià, i Mateu Llas, corredor de l’oli amb gran trajectòria en la projecció de l’oli de la DOP les Gasrrigues al món, que serà investit Amic de l’Oli 2019.

Els tallers infantils d’arena, terrisseria i construcció de pedra seca es repetiran diumenge; els dos primers ho faran al matí, a partir de les 11 h, i a la tarda es tornaran a fer els tres a partir de les 17 h

L’últim taller del matí será a les 12.30 h, amb una degustació de vi a càrrec del Celler Matallonga de Fulleda a la sala de conferències.Pla mitjà d'un treballador de la cooperativa de Maials en una de les màquines on es veu el rajolí d'oli, el 18 de novembre de 2018 (Horitzontal).

A la tarda, a les 18 h, la músic i educadora Núria Sales oferirà la performance 10 dies i unes notes, en què interpretarà una peça en directe que acompanyarà una projecció de fotografíes de l’incendi que va afectar el municipi a l’estiu, cremant 30 hectàrees. Un recordatori de la necessitat vital de cuidar el territori i l’entorn, i  una mostra del compromís i vinculació tan estrets que s’estableix entre la fira, els productors i la seva terra.

A les 18.30 h se celebrarà l’acte de clausura de la fira (que tancarà portes a les 20 h) amb el lliurament d’obsedquis als expositors, a càrrec de Joan Talarn, President de la Diputació de Lleida, posant punt i final a un certamen únic que haurà apropat, un any més i en la seva 22ª edició, la cultura de l’or verd a curiosos locals i forans.

Pla general de les parades instal·lades a l'interior del pavelló de Maials, amb visitants recorrent els passadissos, en el marc de la 21a Fira de l'Oli Verd, el 18 de novembre de 2018 (Horitzontal).

Torna la Fira de l'Oli Verd de Maials, el certamen de l'or verd amb més caràcter
comentaris