Maials, nova parada de l'itinerari virtual dels Camins de l'Or Líquid del Segrià Sec

El municipi de Maials centrava les activitats del cicle en la celebració de la Fira de l'Oli Verd, un certamen que comptava amb l'estreta col·laboració de la Cooperativa del Camp. Enguany, en la trezena edició, s'ha hagut de suspendre tota l'activitat expositiva i comercial per traslladar-la a les xarxes
Imatge de la Vilaclosa de Maials @SegriàSec
photo_camera Imatge de la Vilaclosa de Maials @SegriàSec

Després de la parada a Aspa, el cicle Camins l'or líquid continua el seu recorregut pel Segrià Sec fins a Maials, un dels municipis prescriptors de la cultura de l'oli, i que aquesta setmana acollirà les activitats programades des del Consell Comarcal del Segrià. Aquesta és la dotzena edició d'una proposta cultural i gastronòmica, també marcada per les restriccions de la crisi sanitària, que han obligat a virtualitzar la major part de les activitats.

Arxiu de la Fira de l'oli verdEl municipi de Maials centrava les activitats del cicle en la celebració de la Fira de l'Oli Verd, un certamen que es feia amb l'estreta col·laboració de la Cooperativa del Camp, i que enguany, en la tretzena edició, s'ha hagut de suspendre amb tota l'activitat expositiva i comercial per traslladar-la a les xarxes. La programació es durà a terme els dies 13 i 14 de novembre. El divendres dia 13 tindrà lloc la jornada Classificació, categories i perfil de l'oli d'oliva, en la que hi participarà la sommelier i xef experta en gastronomia de l'oli, Montse Freixa, en la seva ponència que es durà a terme a les 19.00 i les 20,05, la jornada la clourà el president de la Cooperativa Baró de Maials, Sisco Teixidó.
Per insciure'us i per informació de les jornades, feu clic a: https://ruralcat.gencat.cat/web/guest/transferencia/preinscripcio-jornada-tecnica

El dissabte dia 14 a les 10.00 del matí, tindrà lloc la Jornada de l'Ametller i la Tòfona, una proposta que presentarà tres ponències i que es podrà seguir al canal de reproducció en línia del Consell Comarcal del Segrià.

Per inscriure'us a la jornada de l'Ametller i la Tòfona, feu clic a l'enllaç: https://transferencia.irta.cat/activitats/jornada-ametller-i-tofona-maials/  

L'activitat es complementarà amb un concurs radiofònic en el qual participa l'emissora UA1, en què els oients podran seguir les càpsules informatives referents al municipi de Maials i al mateix temps participar en el sorteig d'un lot d'oli verge extra de la Cooperativa del Camp

orliquid_300x250La Cooperativa del Camp tot just ha començat una collita que es veurà reduïda al voltant d'un 20%, però es preveu que sigui d'una gran qualitat i es tradueixi en més rendiment, segons ha explicat el vicepresident de l'entitat, Josep Segura. El molí serveix pràcticament la totalitat de la producció en el mercat català, i una petita quantitat en altres mercats. Així i tot, Segura destaca que el consumidor d'oli no és tan exigent com -per exemple- el del vi a l'hora de demanar OOVE en els establiments de restauració, i pocs restauradors ofereixen varietat o expliquen les qualitats de l'oli. Aquest és un inconvenient a l'hora d'influir en els hàbits de consum, ja que el comprador encara es deixa portar pel preu en la compra d'un oli.
Imatge del municipi de Maials @AjMaialsImatge del municipi. Fotografia: Diputació de Lleida

Història i actualitat de Maials

El municipi de Maials sempre ha estat lligat a l'agricultura de secà. Els conreus principals sempre han estat les oliveres, els cereals i la vinya, de major a menor grau. Però cap a l'actualitat, el conreu de la vinya ha desaparegut i s'ha substituït pel conreu dels ametllers, que té una producció molt semblant a la de les oliveres. Des de fa pocs anys, gràcies als nous regadius, molts pagesos han incorporat el conreu d'alguns tipus d'arbres fruiters, com els albercoquers.

Oli Baró de MaialsEl municipi el presideix la Vila Closa o la Vileta, un conjunt urbà que conserva un notable i evocador caràcter medieval: vells portals, carrers antics amb casals d'estil gòtic tardà i renaixentista, arcs ogivals, portes adovellades amb bordons de fina composició, balconades, nínxols que continguren imatges devotes, escuts nobiliaris i ensenyes de la menestralia d'antany. Resten les ruïnes de la vella parròquia de Santa Maria, de transició del romànic al gòtic, la capella renaixentista de Sant Sebastià i l'antiga església romànica de Sant Pere, també dins la Vila Closa.

L'economia local ha pivotat sobre la Cooperativa del Camp Foment Maialenc, entitat que es va fundar l'any 1917 amb l'objectiu de comercialitzar l'oli d'oliva que es produïa al terme de Maials, i que ha evolucionat fins a l'actualitat ampliant l'oferta de productes i serveis. El molí i les instal·lacions es poden visitar només en la temporada de campanya de l'oli, durant els mesos de novembre i desembre. En la visita es pot veure la premsada de l'oliva, seguir tot el procés de producció de l'oli i, finalment, tastar-lo i adquirir-lo a la botiga, on es comercialitza sota la marca de Baró de Maials sota l'aixopluc de la DOP Garrigues.

Fotografia: Camins de l'Or Líquid del Segrià Sec

Fotografia: Camins de l'Or Líquid al Segrià Sec

comentaris