Aitona recupera i adequa el jaciment del poblat de Genó per a obrir-lo al públic

Finalitzen les obres de conservació del jaciment arqueològic, datat al segle XI aC

jaciment aitona 2 interior
photo_camera En febrer del 2011, el jaciment de Genó va ser declarat bé cultural d’interès local

Després de mesos de treball, les tasques de conservació del jaciment arqueològic del poblat de Genó d’Aitona han finalitzat. Les actuacions desenvolupades, que s’han realitzat gràcies a la inversió efectuada pel Departament de Cultura de la Generalitat, han consistit, principalment, en feines de conservació i adequació de l’espai per a la realització de visites.

Un camí d'accés per a les visites, un plafó explicatiu o la consolidació de les estructures, algunes de les actuacions portades a terme

Concretament, les actuacions desenvolupades al jaciment han consistit a netejar la vegetació que cobria totes les estructures constructives de les habitacions del poblat; consolidar les estructures de les habitacions més degradades o de les que havien perdut part del seu parament; recuperar els nivells d’ús dels paviments de les cases i carrer; reparar la tanca metàl·lica de protecció en les zones malmeses; formalitzar un camí d’accés còmode per a les visites des de l’entrada fins al pla superior del tossal; i senyalitzar el jaciment amb la confecció d’un plafó explicatiu.jaciment aitona 3 texte

Segons fonts municipals, el poblat de Genó té un gran valor patrimonial i és un dels pocs excavats totalment d’aquest període amb possibilitats de rehabilitació. Per aquest motiu, l’Ajuntament, juntament amb el Departament de Cultura, ha apostat per recuperar aquest patrimoni del municipi. 

Està situat a 2 km del nucli urbà i va ser descobert l'any 1955

El poblat de Genó és un jaciment arqueològic situat aproximadament a 2 km al sud del nucli urbà d’Aitona. El poblat està situat al cim d’un tossal i ocupa uns 1.040 m². El jaciment fou descobert l’any 1955, i va permetre delimitar les estructures constructives del poblat i la confecció d’una planta d'aquestes, així com la recuperació de materials arqueològics que situaven el jaciment en els inicis de la darrera fase de l’Edat del Bronze, segle XI aC. Això va suposar l’entrada del poblat en la bibliografia científica com un referent d’aquest període essent un dels poblats més importants de la Catalunya occidental i possiblement de la resta del país.

En el poblat es van trobar residus de cervesa impregnats en dues grans tenalles, i què van resultar ser les restes més antigues de cervesa a Europa. Per recordar aquesta efemèride, l’any 1998 Cerveses San Miguel S.A. va elaborar una cervesa artesanal a partir d’aquesta fórmula ancestral, a la qual li va donar el nom de Zythos. 

El 24 de febrer de 2011, el jaciment de Genó fou declarat bé cultural d’interès local (BCIL), entrant a formar part del Catàleg del Patrimoni Cultural Català.

Comentaris