La fira acollirà una missió comercial amb Bielorússia i una missió inversa amb nou països

Fira de Sant Miquel de Lleida manté l'aposta per la internacionalització del certamen

Presentació de la Fira de Sant Miquel de Lleida
photo_camera Presentació de la Fira de Sant Miquel de Lleida

Fira de Lleida acollirà entre els dies 26 i 29 de setembre la Fira de Sant Miquel (Saló estatal de la maquinària agrícola) i Eurofruit (Saló internacional del sector de la fruita). Ambdós certàmens aplegaran 314 expositors, onze menys que l'any passat pel fet que engany no hi participen el gruix de firmes del sector dels tractors. Cal recordar que la presència de tractors a Sant Miquel és de caràcter bianual, ja que les empreses alternen la participació anualment entre aquest certamen i la Fira de Sant Josep de Mollerussa. Tot i això, la Fira de Sant Miquel i Eurofruit comptaran enguany amb alguna empresa d'aquest sector entre els seus expositors.

Presentació Fira Sant Miquel

En el certamen hi haurà representats sectors com els de la màquina agrícola i ramadera, serveis per al sector agrari, nutrició animal i sanitat ramadera, drons, aplicació de gestió agrícola, adobs, productes fitosanitaris, equips per al reg, gestió de residus i transports i automoció, entre molts d'altres

Aposta per la professionalització i la internacionalització

Durant la presentació, els patrons de les diferents institucions que integren el Patronat de Fira de Lleida, Paeria, Diputació de Lleida, Generalitat i Cambra de Comerç de Lleida) han coincidit en refermar l'aposta per seguir professionalitzant i internacionalitzant Sant Miquel i Eurofruit. En aquest sentit, han posat en relleu les possibilitats de creixement del doble certamen firal, especialment, en els àmbits de la innovació i recerca lligada al sector agrari.

El paper de la fira en l'àmbit de la transferència tecnològica. Així mateix, han destacat que Sant Miquel i Eurofruit suposen un punt de trobada per al sector i per donar a conèixer els productes del territori

                Per la seva banda, l'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha instat la resta d'institucions a treballar plegades, amb la col·laboració de la Cambra de Comerç i la UdL, entre altres organismes del territori, per actualitzar i revisar la marca de Lleida i crear un relat sobre allò què vol ser Lleida en l'actualitat i en els pròxims anys. Lleida s'ha d'associar amb alguna cosa clara i que suposi un cert impacte i, en aquest sentit, Pueyo ha remarcat que tenim ingredients del passat, com és la tradició agrícola i ramadera, que s'han de vincular amb aquells del futur.

Pel que fa a les necessitats de creixement de Fira de Lleida pel que fa a espais i infraestructures, l'alcalde Miquel Pueyo ha emplaçat la resta de patrons a asseure's per consensuar una estratègia conjunta i per trobar el finançament necessari per tirar-la endavant.

Missions comercials

En aquesta aposta per la internacionalització, la Fira de Sant Miquel i Eurofruit acolliran en aquesta edició una missió comercial amb Bielorússia com a país convidat, amb l'objectiu de promocionar el doble certamen firal en aquesta exrepública soviètica. Una delegació conjunta d'empreses bielorusses i representants del Ministeri d'Agricultura d'aquell país, acompanyats de l'ambaixador de Bielorússia a l'estat espanyol, Pavel Pustovoy, visitaran Sant Miquel i Eurofruit i comptaran amb un estant propi al certamen. La missió està organitzada per l'Institut de Comerç Exterior (ICEX) i el consolat bielorús a Barcelona.

D'altra banda, s'ha previst una missió comercial inversa del sector agrícola amb distribuïdors i importadors de nou països (Índia, Kazakhstan, Kenya, Marroc, Panamà, Sèrbia, Sud-àfrica, Uzbekistan i Xile), organitzada per ACCIÓ amb la col·laboració de la FEMAC. Els representants d'aquests països mantindran diferents reunions amb empreses lleidatanes en el marc del certamen.

Una seixantena d'activitats paral·leles

A banda de les missions comercials, Sant Miquel i Eurofruit també han programat un total de seixanta activitats paral·leles, entre jornades tècniques, conferències, presentacions, demostracions de drons en agricultura de precisió i reunions professionals.

Destaquen les jornades sobre agricultura 4.0, el sector porcí, agricultura de precisió, seguretat alimentària i energies renovables en el sector agrari, entre altres. També es consolida la mostra d'aliments del territori i del mercat de l'hort a taula

Fira-Sant-Miquel-Diputacio-LleidaDurant la fira també es farà entrega del Premi al llibre agrari, que enguany ha rebut 18 treballs, i del Premi a l'article tècnic agrari, en el qual s'han presentat també 18 articles. A la vegada, es lliurarà el Premi a la innovació tecnològica i seguretat en el disseny de màquines agrícoles i dels equips de la indústria agroalimentària.

El certamen serà escenari divendres 27 de setembre del Dia de l'Horta, el dissabte 28 serà el torn del Dia de la comarca del Segrià, mentre el diumenge 29 serà el Dia de la ciutat, coincidint amb Sant Miquel.

La inauguració de la seixanta-cinquena Fira de Sant Miquel i de trenta-quatrena edició d'Eurofruit tindrà lloc el dijous 26 de setembre al matí i anirà a càrrec de la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà. La directora general d'Agricultura i Ramaderia, Elisenda Guillaumes, serà l'encarrega de la cloenda del certamen, el diumenge 29 de setembre a la tarda.

Comentaris