19.10.2021 |
Territoris.cat

El Govern es compromet a incrementar el pressupost de la salut mental al 2017

El Turó de la Seu Vella de Lleida va acollir dissabte 8 la commemoració del Dia Mundial de la Salut Mental

salutmentalnoticia
Més de 1.500 persones van acudir al Turó de la Seu Vella per commemorar el Dia Mundial de la Salut Mental. Fotos: Aida Pallàs
El Govern es compromet a incrementar el pressupost de la salut mental al 2017

Més de 1.500 persones del moviment associatiu de persones amb problemes de salut mental i les seves famílies i professionals del sector, van reunir-se el dissabte 8 d’octubre al Turó de la Seu Vella de Lleida per celebrar el Dia Mundial de la Salut Mental.panoramicasalutmental

La diada va incidir en el lema " Prevenció, la clau de l'equilibri", amb la voluntat de treballar en el benestar emocional per promoure la salut mental i ajudar al creixement, l'estabilitat i la confiança.

Eva Barta, presidenta de l'associació Salut Mental Ponent, en un emotiu i reivindicatiu discurs, va demanar que Lleida disposi de places suficients i de qualitat per a les persones amb problemes de salut mental perquè ‘el centenar d'afectats que són a Reus i Saragossa puguin tornar a casa amb garanties’. 

                Per la seva part, el president de Salut Mental Catalunya (SMC), Israel Molinero, reclamà una aposta decidida per un ‘model comunitari que afavoreixi l'apoderament de les família, promogui la prevenció i promoció de la salut mental en una escola veritablement inclusiva i la inserció laboral al mercat ordinari de les persones amb problemes de salut mental’. 

salutmentatonicominEl Conseller de Salut, Toni Comín, que va acudir a la cita, assumí el compromís de dotar l'àmbit de la salut mental del major increment pressupostari de la història al 2017 en el marc del Pla Director de Salut i el Pla Integral de Salut Mental i Addiccions. Abans del 2020, Salut destinarà un 60% dels recursos al model comunitari i un 40% a l'hospitalari. Va manifestar l'obligació del govern prioritzar aquest àmbit, donat que arran de la crisi, els únics indicadors de salut que han empitjorat a Catalunya en els últims 5 anys, han estat els dels transtorns mentals. 

Durant el matí tingué lloc també la lectura del manifest ‘Prevenció, la clau de l'equilibri’, a càrrec  del periodista Lluís Caelles i la presentadora Txe Arana.

L'acte va estat organitzat per Salut Mental Catalunya i l'Associació Salut Mental Ponent, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Lleida, la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Lleida, el Consorci del Turó de la Seu Vella i nombroses entitats.

El Govern es compromet a incrementar el pressupost de la salut mental al 2017