La Creu del Calvari i l'ermita de Sant Jaume aspiren a ser Béns Culturals d'Interès Local

La Creu del Calvari de la Granja d'Escarp, aspirant a ser un Bé Cultural d'Interès Local
photo_camera La Creu del Calvari de la Granja d'Escarp, aspirant a ser un Bé Cultural d'Interès Local

L’Ajuntament de la Granja d’Escarp vol declarar Bé Cultural d’Interès Local la Creu del Calvari i l’ermita de Sant Jaume, dos indrets singulars del municipi. Així ho va aprovar l'ens al Ple del passat dimarts 13 de novembre.,

La Creu del Calvari

La Creu del Calvari,  ubicada a l'antic camí del Calvari, sembla ser que podria datar de finals del segle XVIII o principis del XIX, tot i que ja el conjunt devia ser incomplet, segons els informes de Xus Llavero, presidenta del Centre d'Estudis Comarcals del Segrià.

Es tracta de l’únic conjunt escultòric anterior al segle XX que existeix al municipi

La seva datació ja seria suficient justificació per a la declaració de Bé Cultural d’Interès Local, però a més es tracta d’una peça que, a falta d’un estudi més profund, presenta una certa qualitat en la manufactura escultòrica, mentre que l’estructura del mur i l’altar són testimonis de tècniques constructives tradicionals del territori.

La Creu del Calvari de la Granja d'Escarp, aspirant a ser un Bé Cultural d'Interès Local text

L’informe avala, doncs, la declaració de BCIL, a més de recomanar un posterior estudi arqueològic de l’entorn, la consolidació del conjunt i la restauració dels elements més significatius i reconstrucció dels que falten, a més d’impulsar el seu estudi per documentar la seva existència.

L'ermita de Sant Jaume

El mateix objectiu s’aconseguiria amb l’ermita de Sant Jaume, un indret emblemàtic de La Granja d’Escarp i que darrerament ha viscut diferents actuacions per tal de preservar la seva conservació. Es tracta d'un edifici de planta rectangular que es pot datar a finals del segle XVII i que va ser ampliat al XVIII.

Consta de dos cossos diferenciats, un més antic corresponent a la nau, i l'absis quadrat que se li va afegir a aquest primer amb un contrafort atalussat

Comentaris