04.12.2022 |
Territoris.cat

La II Jornada d’Historiografia de l'IEI homenatjarà l’historiador Josep Fontana

Imatge IEI portada
El pati interior de l'edifici de l'IEI
La II Jornada d’Historiografia de l'IEI homenatjarà l’historiador Josep Fontana

L’Aula Magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs acollirà, el pròxim 9 de novembre, la II Jornada d’Historiografia Local, organitzada bianualment pel mateix IEI, per la Coordinadora de Centres d’Estudi de Parla Catalana i per l’Institut Ramon Muntaner. Les jornades volen ser l’exposició d’un estat de la qüestió de l’aportació feta a la historiografia general des de la recerca local i comarcal. Concretament aquesta segona edició es dedicarà a Els orígens de l’època contemporània. Primera meitat del segle XIX, i just s’aprofitarà la temàtica triada per a retre homenatge a l’historiador Josep Fontana, -mort l’any passat-, que des de la seva pràctica sempre va defensar la importància de la historiografia local.

Els temes a abordar seran els conflictes bèl·lics, les transformacions al camp, els poders locals i la revolució liberal, la protoindústria i el procés d’industrialització, el món del treball i també els corrents culturals i la circulació d’idees

Pel que fa a la Jornada s’organitza al voltant de set ponències que analitzaran la contribució local i comarcal sobre aquest període fonamental per a entendre l’època contemporània que aniran a càrrec, entre altes dels historiadors Rafael Zurita (UA), Joana Maria Pujades (CED/UB), Joan Fuster-Sobrepere (UOC), Jordi Roca (UB), Enric Vicedo (UdL), Llorenç Ferrer (UB/CEB), Mercè Renom (UB/CECBLL) i Ramon Arnavat (URV/IEP).

La II Jornada d’Historiografia de l'IEI homenatjarà l’historiador Josep Fontana
comentaris