Josepa Sopeña, guanyadora del IXè Premi de Relats Curts 'Històries Vives del Segrià'

Ho ha fet amb 'Caragol bover, jo també vindré', un relat que evoca la pagesia i el món rural

El jurat del IXè Premi de Relats Curts 'Històries Vives del Segrià'
photo_camera El jurat del IXè Premi de Relats Curts 'Històries Vives del Segrià'

L’obra ‘Caragol bover, jo també vindré’, de Josepa Sopeña i Feu, ha estat escollida com la guanyadora de la IXa edició del Premi de Relats Curts ‘Històries Vives del Segrià’, un certamen organitzat des de l’Àrea de Cultura del Consell Comarcal del Segrià i que té com a objectiu fomentar la llengua catalana i promocionar la comarca a través de la narrativa.

Sopeña s’ha endut el premi de 650 euros amb què està dotat el guardó, mentre que l’accèssit ha estat per a Montse Milan Moliné amb ‘Merceria Carme’, que rebrà un premi de 250 euros

Tant el primer premi com l’accèssit formaran part de la publicació ‘Històries Vives del Segrià’, promoguda pel Consell Comarcal i en la que també s’inclouran altres tres obres que han concorregut al IXè Premi de Relats Curts i que, a criteri del jurat i segons les bases del certamen, es considera oportú incloure-les en aquest volum.

Aquestes obres són ‘El poble’, d’Ester Comes i Mirosa; ‘La mà de Napoleó’, de Benet Martín Rodríguez; i ‘El nínxol 717’, d’Olga Solans.

En aquesta publicació també s’inclouran les obres destacades de la darrera edició del Premi.

El jurat també ha fet una menció a l’obra ‘La peça miraculosa’, de José Manuel Fuentes Durán, però aquest relat no es publicarà per expressa renúncia del seu autor

‘Caragol bover, jo també vindré’ és un retrat del paisatge rural i de la pagesia, tot posant en valor la floració dels arbres fruiters, la gastronomia local com els caragols, els productes de l'hort i els dinars en família.

Pel que fa a ‘Merceria Carme’, tracta temes com ara la COVID-19, les restriccions sanitàries i la vellesa. L'acció està situada a Lleida ciutat, en un negoci del carrer Major. 

En total, el IXè Premi de Relats Curts ha comptat amb la participació de 27 originals

De cara a la pròxima edició, l’organització es planteja introduir algun canvi en els premis per tal d’incentivar la participació i la qualitat dels relats participants.

Un jurat que es va reunir en format mixt presencial-virtual per decidir el veredicte. Estava format per les escriptores Montse Sanjuan i Marta Alòs; l’historiador i expert en patrimoni i turisme Jordi Seró; Teresa Malla, consellera i cap de l’Àrea de Cultura del Consell Comarcal del Segrià; Ester Martí Sentañes, guanyadora de l’anterior edició del Premi de Relats Curts; i Roger Craviotto, tècnic del Consorci de Normalització Lingüística.

Comentaris