L’Ajuntament de Lleida impulsa un Pla Municipal de Polítiques LGTBIQ+

El pla preveu vuit línies d’actuació en els àmbits institucional, laboral, educatiu sanitari, esportiu i de lleure

La Paeria aprovarà el Pla en el ple municipal
photo_camera La Paeria aprovarà el Pla en el ple municipal

L’Ajuntament de Lleida ha començat a treballar en el primer Pla Municipal de Polítiques LGTBIQ+ que permetrà impulsar iniciatives i actuar en la preservació de la seguretat, el benestar i la llibertat de la ciutadania. El Consell Municipal pels Drets de les Persones LGTBIQ+ i contra la LGTBIfòbia, celebrat telemàticament el passat dimecres, va donar llum verda al document, que passarà per la Comissió Informativa de l’àrea i, finalment, es sotmetrà a votació al ple municipal.

La tinent d’alcalde i regidora d’Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes, Sandra Castro, va assenyalar que el nou pla representa un salt qualitatiu i va voler subratllar la contribució de la comissió permanent amb la participació d’entitats com Colors de Ponent, l’Associació Antisida, Dones Lleida o Marea Lila, a més d’altres professionals en matèria LGTBIQ+.

El paer en cap, Miquel Pueyo va mostrar la seva satisfacció per l’aprovació del document que ha qualificat d’històrica.

Castro va explicar que el pla, que ha estat redactat tenint en compte la diversitat des d’una perspectiva interseccional, sorgeix amb la voluntat de ser una eina efectiva en l’erradicació de conductes LGTBIfòbiques, en la visibilització del col·lectiu i per crear xarxa de recursos humans i materials de proximitat en matèria de diversitat sexual i de gènere a l’abast de tothom.

El projecte ve motivat també davant la mancança d’un marc d’actuació en l’àmbit local que doni suport a les polítiques contra l’LGTBIFòbia. Malgrat que la diversitat en l’orientació sexual i la identitat de gènere cada cop és més visible, existeixen moltes situacions de desigualtat, discriminació i violència que amenacen els drets humans fonamentals de les persones.

Per determinar les prioritats de les accions, s’ha fet una diagnosi prèvia amb dues enquestes: una a treballadors/es de la Paeria i una altra a la ciutadania.

Entre les conclusions, es desprèn que hi ha nivells de percepció diferents de violències i cal treballar la identificació de la discriminació i els fets violents en aquesta matèria, així com que cal formació i sensibilització de professionals.

El pla s’estructura en 8 línies d’actuació: integració de la perspectiva LGTBIQ+ a l’administració, resolució de les discriminacions del col·lectiu LGTBIQ+ en l’àmbit laboral, garantia d’entorns segurs en l’àmbit educatiu i en la pràctica esportiva, cura de la salut i el benestar personal, seguretat en l’oci i el lleure, garantia de la seguretat ciutadana i de proximitat i visibilització del col·lectiu LGTBIQ+.

Accions que preveu el Pla

Alguns exemples d’accions que ja s’han endegat o a les quals es donarà continuïtat són l’adaptació dels documents municipals a la identitat de gènere o a la diversitat familiar, revisió de la senyalització a la via pública i la cartelleria municipal, formació i sensibilització en perspectiva LGTBIQ+ de càrrecs electes i professionals de l’àmbit educatiu, social i esportiu.ImatgeHD_cat_47602

Pel que fa a la cura de la salut i el benestar personal, es preveu visibilitzar el Servei d’Atenció Integral de la Paeria, a més d’una xarxa amb entitats i serveis del territori per informar i atendre.

En el terreny laboral, es treballarà per a la incorporació de les persones trans com a part del col·lectiu en risc d’exclusió social en les clàusules socials de contractació pública i, finalment, es donarà continuïtat a la campanya Amb orgull establint una xarxa de locals d’oci nocturns com a locals segurs per aquest i altres col·lectius.

Comentaris