07.12.2022 |
Territoris.cat

L'Aplec del Caragol tanca quatre dècades de divulgació de la gastronomia lleidatana

L'Aplec ha cuinat al voltant de 12 tones de caragols
L'Aplec ha cuinat al voltant de 12 tones de caragols
L'Aplec del Caragol tanca quatre dècades de divulgació de la gastronomia lleidatana

L'Aplec del Caragol, tancava aquest diumenge la quarantena edició, i deixant al marge el ball de xifres que tant agraden als organitzadors d'esdeveniments, aquestes quatre dècades han constatat que, podran agradar més o menys els caragols, i la gastronomia que ha generat aquest gasteròpode al territori lleidatà, però no es pot negar la tasca divulgadora que el certamen gastronòmic ha dut a terme de la cultura popular, i la identitat d'aquest territori.

Aplec del caragol 2018 5Aquella iniciativa de l'any 1980, quant a Lleida es valoraven les propostes de José Luís González, el concurs gastronòmic que l'Ajuntament de Lleida va encarregar a l'hostaler Antoni Costa i Sumell, o la petició de Manolo Calpe, per fer un àpat col·lectiu a la vora del riu Segre, s'ha convertit en l'actual Aplec.

L'Ordre del Caragol, reunia aquest 1980, al voltant de tres-cents lleidatans pertanyents a una dotzena de colles, en el Xoperal de Cappont, aquesta iniciativa de participació i convivència de la capital del Segrià, ha derivat a l'esdeveniment més participatiu de la demarcació de Lleida. L'Aplec ha creat un segell gastronòmic lleidatà que ha traspassat fronteres.

Tots els atributs es va recollint en el seu dia amb el reconeixement per part de les institucions, de Festa d'Interès Turístic Nacional i Festa Tradicional d'Interès Nacional

Aplec del caragol 2018 2La quarantena edició de l'Aplec ha recollit un cop més aquests atributs, reunint als Camps Elisis, tretze mil cinc-centes persones que formaven part de les cent set colles participants, tots plegats, i els convidats que han arribat a visitar l'Aplec han consumit dotze tones de caragols, en totes les variants gastronòmiques possibles.

Aplec del caragol 2018 - GSense cap mena de dubte, el cap de setmana de l'Aplec també és un esdeveniment social, en el que la convivència i l'intercanvi cultural són un dels aspectes a destacar. Cultures, i generacions es mariden en un cap de setmana, que es complementa amb la música, i l'entreteniment.

La consolidació de la Festa del Caragol, també ha sigut un èxit de les persones que han format part de la FECOLL, entitat que ha gestionat les colles i l'Aplec, i també culpables de la divulgació i la coneixença de l'esdeveniment arreu de l'Estat i fora de les fronteres.

Aplec del caragol 2018I totes les penyes, que malgrat el creixement de participació, han mantingut la cordialitat i l'ordre perquè la festa és desenvolupes sense incidents i amb total cordialitat.

De tot plegat, podran agradar més o menys els caragols, però l'Aplec ja forma part del costumari gastronòmic i popular de Lleida de Catalunya i de qualsevol lloc d'on arribin els visitants.

L'Aplec del Caragol tanca quatre dècades de divulgació de la gastronomia lleidatana
comentaris