L’Arxiu Municipal de Lleida restaura un llibre d’actes de la Paeria de 1340

L'arxiu vol recuperar els 270 volums de la sèrie documental de llibres d'actes que narren la història i l'evolució de la ciutat de Lleida
Imatge del llibre que es conserva a l'Arxiu abans i després de la restauració
photo_camera Imatge del llibre que es conserva a l'Arxiu abans i després de la restauració

L’Arxiu Municipal de Lleida ha completat la restauració del llibre d’actes del Consell General de la ciutat, el més antic que conserva, que data del 1340. Aquest còdex forma part de la col·lecció de 270 llibres d’actes municipals, la sèrie documental més extensa en el temps que guarda l’Arxiu i, segurament, la que millor pot explicar l’evolució històrica de Lleida en els més de set segles que comprèn.

Al llarg del temps, la sèrie documental d'aquestes actes ha canviat el seu nom, així com la documentació que inclou i, fins i tot, l’idioma amb què està escrita. En el seu inici, foren anomenats Llibres del Consell General, un nom que s'allargà fins al Decret de Nova Planta, on el reanomenaren a causa de la centralització del govern. És a partir de 1719 que foren coneguts com a llibres de Proposiciones y acuerdos del muy ilustrísimo Ayuntamiento de la ciudad de Lérida. Al segle XIX, ja passaren a anomenar-se Llibres d’actes del Ple, el nom que s'ha mantingut avui dia.

La documentació de l’Arxiu Municipal ha passat moltes vicissituds per la qual cosa no es conserva documentació com els acords presos durant la Guerra de Successió, els de la Guerra del Francès i tampoc existeixen les actes del 1937, just en el moment més complicat de la Guerra Civil a Lleida.

La història de la ciutat de Lleida es pot resseguir gràcies a les actes que es conserven en els 270 volums existents, de 1340 a 2020.

L'Arxiu Municipal pretén valorar la resta de llibres i restaurar primer aquells que més ho requereixin, incidint en els més antics, dels segles XIV i XV. El volum que ara s’ha treballat sembla que ja fou restaurat al voltant de 1975, tot i que fou una actuació precària i propicià més la degradació del llibre.

En la nova operació, les tasques han anat a càrrec de la restauradora Núria Vila, del taller Grafia: conservació-restauració de Lleida. S’ha aplicat una neteja mecànica en sec del paper i una neteja per capil·laritat per extreure tota la brutícia possible i la desacidificació amb hidròxid càlcic.

Després s’ha realitzat la reintegració de pèrdues de suport, amb polpa de paper de fibres artesanals tenyida amb tints de pH neutre sobre taula de succió i, també, amb paper japonès de diferent gramatge i adhesiu de cola de midó. I, finalment, s’ha fet l’aplanat i el cosit amb reforços interns de pergamí, entre altres.  

Comentaris