L’IEI recupera l’arxiu de Josep Gómez Vidal en un homenatge monogràfic

“Gómez Vidal. Repòrter” és el nom de l’exposició dedicada a una de les figures cabdals del fotoperiodisme a les terres de Ponent
Expo_Gómez_Vidal_04 (1)
photo_camera Gómez Vidal. Repòrter, exposició dedicada al fotògraf Josep Gómez Vidal

Gómez Vidal. Repòrter és la primera exposició monogràfica que l’Institut d’Estudis Ilerdencs dedicarà al fotògraf lleidatà Josep Gómez Vidal (La Pobla de Segur, 1921 - Lleida, 2005) i que es podrà visitar a la Zona Zero de l’IEI fins al 7 de febrer de 2021. La fundació cultural vol retre homenatge a la tasca d’un dels fotoperiodistes més rellevants del territori i apropar la seva obra al públic.

La mostra recull una selecció de fotografies del seu arxiu de negatius que representen els que, segons el comissariat de l’exposició, foren els millors anys del fotògraf entre 1950 i 1968. Totes les fotografies recollides van ser publicades en el seu moment tant en la premsa  diària —principalment al diari La Mañana, encara que també n’hi ha que es van difondre a mitjans estatals com La Vanguardia—, com en revistes d’informació i  actualitat local, com Labor o Acento, de les quals Gómez Vidal n’era el fotògraf titular.

De formació autodidacta, Josep Gómez Vidal va iniciar la seva trajectòria l’any 1945 com a col·laborador gràfic d’esports a La Mañana. Poc després, a principis dels anys 50, decidí professionalitzar-se i ràpidament es va consolidar com el cap gràfic del diari, punt de partida d’una dilatada relació professional amb el mitjà que es va allargar fins al 1985. Aquesta vinculació amb La Mañana va erigir Gómez Vidal en un fotògraf  hegemònic en el context de la premsa lleidatana de la segona meitat de segle XX, convertint-se en el notari gràfic d’esdeveniments històrics, socials, culturals i esportius del territori.

A banda del seu treball com a fotoperiodista, es va dedicar també al reportatge social, la fotografia institucional o el negoci del revelatge i venda de material fotogràfic en una coneguda botiga del carrer Major de Lleida.

El seu arxiu el conformen més de 700.000 imatges que abracen des de la postguerra fins als inicis de  la democràcia i es troba avui dia a cura del Servei d’Audiovisuals de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, després que l’octubre del 2018 es formalitzés la seva donació per part del seu fill, Jordi Gómez Payà.

L’exposició, comissariada per Josep Ignasi Rodríguez i Oriol Bosch, també  inclou un petit apartat dedicat a la breu i alhora interessant obra cinematogràfica de Gómez Vidal, realitzada paral·lelament a la seva trajectòria com a reporter gràfic i que testimonia  esdeveniments o temes d’actualitat que el fotògraf havia copsat també amb la seva  càmera fotogràfica. Des de la web de l’IEI es pot fer una visita virtual a la mostra per totes aquelles persones que no es puguin desplaçar físicament a la capital del Segrià.

Comentaris