Entrevista a l'alcaldessa d'Aitona

Rosa Pujol: “L’orgull de poble que ens dona que l’espectacle de la floració sigui conegut arreu, ens ajuda a fer més germanor”

L'espectacle de la floració dels presseguers, nectarines, platerines i paraguaians dels camps d’Aitona ha esdevingut el millor amfitrió del poble
Foto Oficial Rosa Pujol 2021- retallada-xarxessocials-Territoris

L’any 2011, quan Rosa Pujol, que és filla de pagesos, començava el seu camí com a alcaldessa al seu poble, va pensar que la bellesa que la natura ofereix durant la primavera als camps d’arbres fruiters del municipi valia molt la pena compartir-la amb el món. I, d’aquell pensament ha brotat una satisfactòria experiència que atrau visitants per gaudir dels fantàstics paisatges en aquest racó del Segrià.

D’aquesta manera, l’espectacle de la floració dels presseguers, nectarines, platerines i paraguaians dels camps d’Aitona ha esdevingut el millor amfitrió del poble, un magnífic reclam en aquest temps de l’any quan els dies ja són més llargs i la temperatura més agradable per a fer passejades a la natura.

DIGITAL -020_JVF1378_©Jordi Vinuesa
El mar rosa d'Aitona - Foto: Jordi Vinuesa

Quin va ser el detonant que us va donar la idea per a fer-ho?

- Les magnífiques postals que ofereixen a la vista els camps florits van ser el detonant per aprofitar aquest recurs natural i convertir-lo en producte turístic.

Com ho organitzeu?

- Més de quaranta voluntaris del poble, entre guies i pagesos, ens organitzem per oferir visites guiades en autocar a una de les finques més grans del terme, de 450 hectàrees. Hem establert un recorregut de noranta minuts que comença i acaba a la plaça del poliesportiu. Per camins municipals, arribem a la finca i baixem de l’autocar. Allà un pagès ens espera per explicar-nos el cicle de l’arbre “in situ”, donem un temps per fer fotos i tornem a pujar al bus per tornar al punt d’origen.

Quan feu les visites?

- Les fem els caps de setmana a les 10, 11, 12, 15 i 16 hores. I a les 11 h, de dilluns a dijous. Les reserves es fan per la web (www.fruiturisme.info) en els dies i hores disponibles. S’hi troben les diferents experiències detallades. En funció del dia, hi ha unes o altres activitats. Pot ser la visita als camps fruiters i un tast d’oli, un maridatge de vins, o participar de la collita de nous, figues o cireres. També es pot fer una passejada pel nucli d’Aitona.

Quanta gent hi pot arribar a passar per temporada?

- L’any passat van passar unes 27.000 persones, entre agències de viatge, autocars propis i persones que, de manera individual i amb els seus vehicles, venien a fer algunes de les rutes que tenim senyalitzades per fer-les per lliure.

Això ha estat un revulsiu per al poble. En quins aspectes sobretot?

- Ha estat un revulsiu econòmic, sobre tot perquè els productors locals i els comerços han millorat la seva activitat econòmica. També els restauradors del poble i dels voltants se n’han beneficiat. Durant el mes de març omplen els seus establiments, i les empreses de serveis i d’oci, com les de viatges en globus, o lloguer de bicicletes, durant una vintena de dies treballen intensament fent rutes per als turistes.

L’autoestima de la gent d’Aitona també es deu haver reforçat molt.

- Sí, això també ha estat un revulsiu social, ja que molta gent d’Aitona hi està implicada. L’orgull de poble que representen aquestes visites que ens han donat a conèixer arreu del món ajuda a fer més germanor i a millorar la convivència.

DIGITAL-014_JVF9463_©Jordi Vinuesa
Arbre en el procés de floració - Foto: Jordi Vinuesa

Què més ofereix Aitona?

- A Aitona tenim jaciments arqueològics, capelles, esglésies i la ruta Robert Capa, el foto-periodista de guerra més important del món, que als anys quaranta i cinquanta va estar a Aitona, durant la darrera ofensiva republicana, l’any 1938. I el nostre poble és també bressol de sants. Santa Teresa Jornet i els beats Francesc Palau i Josep Camí són nascuts aquí. De Santa Teresa i del beat Palau es conserven les cases natals, i de Santa Teresa, també la primera casa-asil que es va fundar a Catalunya.

Quins són els vostres principals reptes com a poble?

- Desestacionalitzar el turisme, donar un nou impuls a les Jornades Robert Capa i  introduir nous productes turístics, partint dels recursos que tenim, com les cabanes de volta, la fauna i la flora, i més elements patrimonials en els quals estem treballant.

Què és el que resulta més fascinant de l’experiència de contemplar els arbres florits?

- Des de la implicació de tot el poble en el projecte, fins a la cara de satisfacció dels turistes, quan veuen l’espectacularitat dels nostres camps.

Comentaris