L'Aplec del Caragol anuncia a Barcelona que vol ser Festa Internacional

La distinció equipararia la festa lleidatana amb les Falles de València, els Santfermins de Pamplona o la Tomatina de Bunyol, i seria la primera de caràcter eminentment gastronòmic

Alumnes de l'Escola d'Hoteleria i Turisme de Lleida amb el menú degustació del Caragol Tour.jpeg
photo_camera Alumnes de l'Escola d'Hoteleria i Turisme de Lleida amb el menú degustació del 'Caragol Tour' a Barcelona

La Federació de Colles de l'Aplec del Caragol de Lleida va celebrar, el passat dilluns 7 de maig, l'últim dels menús promocionals del seu Caragol Tour a Barcelona. Ferran Perdrix, president de l'entitat, es va dirigir a la representació empresarial que va assistir a l'acte i va anunciar que estan treballant en l'obtenció del títol de Festa d'Interès Turístic Internacional. Les colles de l'Aplec ens sentim orgulloses d'abanderar la cultura gastronòmica de la nostra terra i, també, som conscients de la responsabilitat i potencial que té la marca de L'Aplec en la projecció turística de les terres de Lleida.

L'Aplec ja gaudeix de les distincions de Festa d'Interès Turístic Nacional –com altres 8 festes catalanes, la majoria d'elles de caràcter religiós o historicista– i de Festa Nacional d'Interès Tradicional.

En l'actualitat, Espanya només té 65 esdeveniments catalogats com a Festa d'Interès Turístic Internacional i, tot i que apareixen tres referències a manifestacions vinculades a la producció agrària –La Tomatina (Bunyol), les Festes de la Verema (Jerez de la Frontera) i el Bando de la Huerta (Múrcia)–, cap d'elles té el reconeixement concret en qualitat de festa gastronòmica

"Per a nosaltres, aconseguir la menció internacional seria un èxit col·lectiu. Un reconeixement a l'Aplec i a totes les institucions i empreses, vinculades a l'alimentació i el turisme, que col·laboreu amb la Fecoll i exporteu els vostres productes i serveis arreu del món. Així doncs, us animem a actuar com a prescriptors de la que ja és la festa gastronòmica més gran de Catalunya"; ha manifestat Perdrix. La iniciativa es presenta coincidint amb la proclamació de 2018, Any Europeu del Patrimoni Cultural, celebració a la qual se suma l'Aplec participant en la ruta de Turisme de Lleida Cultura Viva & Vermut Caragoler, que ofereix una panoràmica del patrimoni cultural immaterial de Lleida i que tindrà lloc el pròxim 12 de maig.

En la 39a edició de l'Aplec, la festa gastronòmica més important que se celebra a Catalunya i coneguda a l'Estat i a Europa, que tindrà lloc del 25 al 27 de maig al recinte dels Camps Elisis, s'esperen més de 200.000 visitants, 105 colles, 13.000 penyistes i 12 tones de caragols consumits

Un centenar de persones han degustat el menú, amb el qual el Caragol Tour promociona l'Aplec. A més d'Agustí Colom –regidor de Turisme de Barcelona–, Francesc Cerdà –Diputació de Lleida–, diputats al Parlament de Catalunya, Lara Díez –actriu i pregonera de l'Aplec 2018– i Xaber Allué –El Cocinero Fiel–; hi han assistit periodistes de TV3, Catalunya Ràdio, RAC1, Cadena Ser, COPE, Barcelona Actualitat, Lleida TV i nombrosos freelance gastronòmics. També hi han participat empresaris, agents de viatges i entitats culturals.

En aquests quinze anys de gira promocional, 'Caragol Tour' ha visitat gairebé una trentena de ciutats de l'estat espanyol, passant per gairebé totes les comunitats autònomes, i també s'han celebrat edicions internacionals, a Andorra i al sud de França, sempre amb l'objectiu de mostrar què és l'Aplec

Els alumnes de l'Escola d'Hoteleria i Turisme de Lleida han estat els responsables de l'elaboració i servei en sala del menú degustació del Caragol Tour. L'àpat s'ha obert amb uns aperitius (amb cervesa San Miguel) amb propostes tan innovadores com el Paté de caragol amb allioli de pera; l'Assortiment de coques de recapte; el Cap i Pota amb caragols; les Croquetes de caragol; o els Bunyols de bacallà, caragol confitat i sal negra. Els entrants s'ha reservat per les receptes més caragoleres amb una proposta tradicional, la Llauna de caragols a la gormanda, i una versió creativa, la Cassola de caragols dolços i picants. Com a plats principals, el Trinxat de col amb botifarra negra, caragols i tocs de cremós de patata; i la Galta de vedella pallaresa, amb calçots, caragols i nyoquis de nyàmera. Per acabar, Pera lleidatana Bella Helena amb salsa de xocolata especiada, Ametlles garapinyades, Orelletes i Macarons; tot acompanyat de la Ratafia i el Cava de L'Aplec.

Comentaris