08.12.2021 |
Territoris.cat

'Cendrart' omple de vida i color el paisatge de Maials cremat per l'incendi de l'estiu

cendrart2
Algunes obres de la iniciativa 'Cendrart' de Maials
'Cendrart' omple de vida i color el paisatge de Maials cremat per l'incendi de l'estiu

Els camps de Maials que van ser afectats pel foc el passat estiu van acollir, durant tot el cap de setmana passat, la iniciativa 'Cendrart. Trobada d'art per la terra'. Aquesta volia dinamitzar les zones afectades  a través de l'art, i fer que els ciutadans s'apropin al territori i el coneguin.

Una trentena d'artistes de diferents disciplines, i d'arreu de Catalunya, van participar altruistament a la iniciativa. Van exposar les seves intervencions artístiques al llarg d'un recorregut d'uns 2 km que transcorren per entorns cremats de Maials, fins el límit del terme amb Flix. 

Aquesta acció ha estat organitzada per l'Associació Capitonya-Ateneu Maialenc

Matia Luke, una de les artistes participants, explicaba que l'incendi la va "colpir molt", i que, del descontrol del foc, va decidir emprar les tonalitats negres, grises i marrons, i els maniquins, en la seva obra per simbolitzar que totes les persones venen "de la terra" i que tothom forma "part de la natura". 

Pla general de les fotografies de Jordi Jové i Espe Pons penjades dels arbres a la iniciativa Cendrart a Maials, el 6 d'octubre de 2019. (Horitzontal)

Una altra de les participants va ser Emília Fíguls, artista de Sabadell. Mitjançant la pintura i l'abstracció, va voler demostrar que les zones cremades poden evolucionar canviant de color, fins rebrotar. Fíguls considerà que Cendrart és una bona iniciativa ja que, a banda de donar a conèixer una altra vegada la zona afectada, feia "pensar" a la gent que cal replantar aquests indrets.

Cendrart també ha col·laborat amb la iniciativa Rebrotem, que té com a finalitat crear un fons comú per ajudar als agricultors i ramaders afectats per l'incendi a recuperar els terrenys i reforestar les zones afectades. 

cendrart2

'Cendrart' omple de vida i color el paisatge de Maials cremat per l'incendi de l'estiu
comentaris