L'ecosistema fluvial de l'aiguabarreig Segre-Cinca es millorarà amb fons europeus

El projecte en què participen els ajuntaments de la Granja d'Escarp i Massalcoreig i el Grup de Natura Freixe, ha obtingut un milió d'euros dels Next Generation

El subdelegat del govern espanyol a Lleida, José Crespín, amb l'alcalde de la Granja d'Escarp, Manel Solé, i l'alcaldessa de Massalcoreig, Montserrat Jové, a la zona de l'aiguabarreig Segre-Cinca.

Data de publicació: dimecres 26 d’octubre del 2022, 15:49

Localització: La Granja d'Escarp

Autor: Cedida per la Subdelegació del govern espanyol a Lleida
photo_camera El subdelegat del govern espanyol a Lleida, José Crespín, amb l'alcalde de la Granja d'Escarp, Manel Solé, i l'alcaldessa de Massalcoreig, Montserrat Jové, a la zona de l'aiguabarreig Segre-Cinca - Foto: La Granja d'Escarp

Els ajuntaments de la Granja d'Escarp i Massalcoreig, conjuntament amb el Greu de Natura Freixe, desenvoluparan el projecte Slow Cinca-Segre per millorar i restaurar l'ecosistema fluvial a la zona de l'aiguabarreig on conflueixen aquests dos rius. Per garantir la protecció dels ecosistemes, el projecte planteja actuacions mediambientals com ara retirar taps de vegetació, restaurar hàbitats de ribera, crear canals d'alleujament o recuperar antics traçats fluvials.

El projecte també pretén contribuir a reduir l'impacte de les inundacions en entorns urbans

El projecte ha obtingut un ajut de 1.054.392 euros en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) del govern espanyol, finançat amb els fons europeus Next Generation.

El subdelegat del govern espanyol a Lleida, José Crespín, va visitar aquest dimecres la zona de l'aiguabarreig del Segre i el Cinca, amb l'alcalde de la Granja d'Escarp (Segrià), Manel Solé, i amb l'alcaldessa de Massalcoreig (Segrià), Montserrat Jové, els dos ajuntaments que, juntament amb l'entitat ambiental Grup de Natura Freixe, impulsen de forma conjunta aquest projecte. Els dos consistoris i Natura Freixe ja han mantingut diverses reunions de treball prèvies per concretar les obres a executar i establir el calendari dels treballs.

El projecte vol implementar accions d'intervenció en l'àmbit fluvial compartit per tal de millorar l'estat ecològic dels rius Segre i Cinca, així com garantir la protecció dels ecosistemes de la zona de l'aiguabarreig. A la vegada, es planteja la restauració fluvial com a eina per reduir l'impacte de les inundacions en entorns urbans i preveu la implicació de la ciutadania amb la elaboració d'un pla formatiu i de sensibilització que involucri els principals agents del territori en la conservació de l'aiguabarreig Segre-Cinca.

El projecte Slow Cinca-Segre és un dels 37 projectes seleccionats pel Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, a través de la Fundació Biodiversitat i la direcció general de l'Aigua, dins la convocatòria d'ajuts per a la restauració d'ecosistemes fluvials i la reducció del risc d'inundació en entorns urbans convocada en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del govern espanyol, finançat amb fons europeus Next Generation. Es van presentar a aquesta convocatòria, dotada amb 75 milions d’euros, un total de 230 projectes. Dels 37 seleccionats, 5 es duran a terme a Catalunya, un dels quals és el Slow Cinca-Segre.

Comentaris