06.07.2022 |
Territoris.cat

Llum verda al centre de retir espiritual a l'àmbit de la cova del Pare Palau d'Aitona

Es vol consolidar un espai cultural de culte vinculat a la cova del beat Francesc Palau, fundador de les Carmelites Missioneres Teresianes, amb la construcció de cel·les per allotjar un màxim de 10 persones, impartir cursos i celebrar eucaristies

Fotografia de l'entrada de la cova
Fotografia de l'entrada de la cova
Llum verda al centre de retir espiritual a l'àmbit de la cova del Pare Palau d'Aitona

La Comissió territorial d’urbanisme de Lleida ha emès aquest dijous l’informe urbanístic i territorial favorable del Pla especial urbanístic a l’àmbit de la cova del Pare Palau i de l’ermita de Sant Joan de Carratalà, a Aitona, que ara es podrà aprovar provisionalment.

El Pla, promogut per l’ordre de les Carmelites Missioneres Teresianes, preveu construir un centre de retir espiritual vinculat a aquests dos llocs de culte. L’àmbit se situa a un quilòmetre al sud-oest del nucli urbà i està limitat per la carretera LP-7041, la Vall de Graus i la Serra Llarga. Inclou la cova on meditava el beat Francesc Palau (1811-1872), nascut a Aitona i fundador de l’ordre impulsora del pla. L’àrea acull també l’ermita romànica de Sant Joan de Carratalà, construïda probablement pels hospitalers al segle XIII i declarada Bé Cultural d’Interès Local (BCIL).

Actualment, a la zona es pot trobar un porxo cobert semicircular que envolta l’entrada a la cova, un oratori, un edifici de serveis, un magatzem agrícola i sala polivalent i una construcció per a allotjament temporal. L’ús del complex a càrrec de la congregació és religiós, educatiu, de peregrinatge i turístic. El Pla preveu doblar l’edificabilitat de l’àmbit fins als 3.031 m2 de sostre per construir uns equipaments que permetin l’estada de visitants. En concret, es preveuen retirs espirituals d’entre cinc i vuit dies per a un màxim de 10 persones; la celebració de cursos, jornades i tallers de creixement personal per a 20 visitants; acampades d’una nit, i celebració d’eucaristies per a 50 persones.

Per allotjar aquests visitants, el Pla proposa la construcció de set petites cel·les adossades amb capacitat per a dues persones cadascuna, situades en la vessant oest del turó i integrades en el paisatge. Els colors de les façanes seran harmònics amb els predominants i s’utilitzaran materials que no desvirtuïn el caràcter natural de l’entorn. També es construiran edificacions per a allotjament temporal i acollida de grups, amb sales complementàries. Aquestes construccions només podran sobrepassar en una planta el desnivell natural del terreny, que hauran d’aprofitar. Finalment, es permetran dues ampliacions properes a les edificacions existents: una a l’entrada sud del recinte i, l’altra, al voltant dels allotjaments actuals. La Comissió ha valorat positivament que l’ordenació proposada respecta la topografia de la zona, procura separar els diferents espais i configura una anella de protecció dels espais oberts.

Llum verda al centre de retir espiritual a l'àmbit de la cova del Pare Palau d'Aitona
comentaris