L'onzena edició del festival Músiques Disperses de Lleida marca un abans i un després pel ressò i l'increment de públic

El cantant escocès Donovan tanca les actuacions a la capital del Segrià i la clausura definitiva del MUD es farà dissabte que ve a Barcelona

donovan1
photo_camera Donovan durant l'actuació al festival Músiques Disperses de Lleida

El cantautor i poeta escocès Donovan, una llegenda del folk dels 60, tanca aquest diumenge a Lleida l'onzena edició del MUD, el Festival de Músiques Disperses, amb un concert únic a Catalunya.

Segons els organitzadors, el festival ha fet un nou pas endavant tant per la difusió que ha tingut a tot l'Estat com per increment de públic, que ha arribat als 1.600 espectadors entre totes les activitats programades. En aquesta edició s'han exhaurit les entrades pel concert de Donovan, i pel de Maika Makovski que dijous va obrir el festival. També es va omplir de públic el concert íntim en horari matinal d'aquest dissabte, una estrena d'aquest any que té la continuïtat assegurada.

El director, Antoni Gorgues, considera que aquesta onzena edició "marca un abans i un després" però, tot i això, vol que el MUD continuï mantenint la proximitat del petit-mitjà format que li dóna personalitat pròpia.

Aquest diumenge es tanca el festival a Lleida però la clausura definitiva del festival es farà dissabte que ve a la sala Barts de Barcelona, on s'ha exportat el concert de la formació turco-alemanya Elektro Hafiz. Gorgues no descarta que en pròximes edicions es programin altres actuacions fora de la capital del Segrià, però assegura que "no serà una obligació " i deixa clar que el MUD "és un festival de Lleida".

Tant el concert de Donovan com el de Maika Makovski que va obrir el festival dijous al vespre han exhaurit les entrades i dies abans de començar ja s'havien esgotat els abonaments. El MUD també ha programat les úniques actuacions a l'estat espanyol dels francesos Aywa (divendres) i del nord-americà Constantine, que dissabte va compartir escenari amb el barceloní Vicente Macià, Pigmy.

El MUD, guardonat recentment amb el premi Altaveu 2016, es caracteritza per oferir una de les programacions més eclèctiques dels festivals que se celebren a l'Estat. Busca la proximitat i l'autenticitat, una filosofia que el seu director no pensa canviar. Tot i que aquest any s'hagin exhaurit les entrades de dos dels quatre concerts, "una cosa que tenim molt clara és que no volem magnificar el format, ens volem mantenir com fins ara perquè és el que realment lliga amb les propostes que presentem i és el que li dóna un plus a l'experiència de venir a veure concerts aquí", assegura Antoni Gorgues. Això sí, es mostra, molt satisfet de l'onzena edició i afirma que "la consolidació ja és cosa del passat, ara, dins de la trajectòria del festival, estem en un moment de l'abans i el després, del salt endavant definitiu". I afegeix: "ens hem establert com una referència i, tot i estat especialitzats, el festival ha trascendit cap a un espai més generalista".