El Museu de Lleida acabarà d'entregar els béns a l'Aragó el 5 i el 10 de març

Fina ara el museu ja ha lliurat 28 obres en dos trasllats al Museu de Barbastre fruit de la sentència sobre les obres
Imatge d'un treballador de l'empresa de transports carregant al Museu de Lleida una de les peces d'art de la Franja dins del camió, el 22 de febrer del 2021. (Horitzontal)
photo_camera Treballador de l'empresa de transports carregant al Museu de Lleida una de les peces d'art @ACN

El Museu de Lleida lliurarà a l'Aragó els 83 béns de la Franja que són objecte de l'execució provisional de la sentència sobre el litigi de l'art sacre en dos trasllats que es faran el 5 i el 10 de març. L'enviament es farà de forma coordinada amb els responsables del Museu diocesà de Barbastre – Monzó. Així s'ha comunicat aquest dimecres al Jutjat de Barbastre a través d'un escrit que ha enviat el Consorci del Museu de Lleida, segons fonts de l'ACN.

Això no obstant, el Consorci adverteix al jutjat que abans del trasllat és imprescindible resoldre els recursos presentats contra l'execució provisional per no vulnerar drets fonamentals, ja que seria impossible restaurar la situació anterior si aquesta no s'acaba confirmant.

Pla obert on es pot veure el Frontal de Sant Vicenç, una de les obres de la Franja en litigi amb l'Aragó, al Museu de Lleida, el 15 de febrer de 2021. (Horitzontal)Entre el dilluns passat i el 15 de febrer, el Museu de Lleida ja ha lliurat 28 obres en dos trasllats al Museu de Barbastre. Eren peces d'orfebreria i d'altres que estaven en dipòsit a l'equipament lleidatà, no exposades. Ara, però, es lliuraran la resta de béns en litigi, inclosos la quinzena que formen part de l'exposició permanent del Museu com el Frontal de Sant Vicenç, l'Arqueta i el Frontal de Sant Hilari, el Frontal o els retaules de Sant Antoni Abat i Sant Hermità, entre molts altres.

El Consorci del Museu ha informat al Jutjat que el passat dia 17 de febrer va adjudicar el contracte pel trasllat a una empresa especialitzada en el transport d'obres d'art. 

El Consorci també assenyala a l'escrit presentat al jutjat que sense perjudici de la voluntat de complir amb l'ordre d'entrega dels béns, cal advertir de la necessitat de resoldre els recursos presentats a l'auto de l'11 de febrer i les oposicions a l'execució provisional. S'apunta que això s'hauria d'haver resolt abans del termini de dos mesos que s'havia donat per lliurar els béns el 15 de febrer i s'adverteix que si es compleix la sentencia seria impossible o d'extrema dificultat restaurar la situació anterior a l'execució provisional.

Imatge dels operaris de l'empresa de transport carregant al Museu de Lleida una de les peces d'art de la Franja dins del camió, el 22 de febrer del 2021. (Horitzontal)Per tot plegat, el Consorci demana al jutjat que resolgui els recursos abans d'acabar de lliurar les 83 peces ja que si després no es confirma la sentència es vulnerarien drets fonamentals perquè s'haurien traslladat unes obres sense necessitat. En aquest sentit, el Consorci recorda que els béns són patrimoni cultural protegit i catalogat per la Generalitat i que això obliga a extremar la prudència en el seu manteniment i custòdia ja que són de gran valor artístic i econòmic.

Comentaris
Entering on the requested page Skip advertisement