27.11.2021 |
Territoris.cat

La Paeria de Lleida presenta l'avantprojecte d'ordenança del Paisatge de Lleida per millorar la qualitat de l'espai urbà i rural

Regularà tot tipus d'aspectes vinculats a construccions, instal·lacions i altres elements, amb especial cura per àrees com el Centre Històric i la Seu Vella i espais naturals

lleida
Durant la presentació de l'avantprojecte d'ordenança del paisatge de Lleida
La Paeria de Lleida presenta l'avantprojecte d'ordenança del Paisatge de Lleida per millorar la qualitat de l'espai urbà i rural

L'Ajuntament de Lleida ha presentat aquest dimarts l'avantprojecte de l'ordenança del paisatge de Lleida, una normativa orientada "a garantir el dret col·lectiu a gaudir d'un entorn agradable, un paisatge harmònic i una adequada qualitat de vida".

El document pretén regular tot tipus d'aspectes vinculats a construccions, instal·lacions i altres elements, amb especial cura per àrees de tractament paisatgístic especial, com el Centre Històric i la Seu Vella, i pels espais naturals. Una de les grans novetats de la nova normativa és que es regula l'espai urbà i, també, el rural de la capital del Segrià.

La Paeria està treballant en aquesta ordenança, que "té una claríssima vocació de regular i intervenir en el paisatge", segons ha apuntat el tinent d'alcalde Larrosa, que ha estat acompanyat del coordinador municipal d'Urbanisme, Joan Blanch, en la presentació de l'avantprojecte. Larrossa ha remarcat que l'ordenança "neix a partir d'un treball molt transversal per part de molts tècnics de la Paeria, tant en matèria de planejament urbanístic com de mobilitat, patrimoni, turisme, comerç o seguretat ciutadana, entre altres".

Per Fèlix Larrosa, "és necessària la implicació de tots els ciutadans, de les entitats, dels organismes, de les empreses i, en general, de tots aquells que intervenen en la millora del paisatge de la ciutat". En aquest sentit, ha exposat que, per fer possible el compliment d'aquesta ordenança, "que fa de Lleida una ciutat bella, bonica i ordenada, caldrà una gran complicitat entre allò públic i allò privat". 

El tinent d'alcalde ha destacat molt especialment que, una de les grans novetats d'aquesta nova normativa, és que regula "no només el paisatge urbà sinó també el rural". La nova normativa regula la protecció del paisatge fomentant els seus valors ambientals i culturals, considerant que els ciutadans tenen dret a la conservació i millora del nivell de qualitat del paisatge. També es té especial cura per les àrees urbanes de tractament paisatgístic especial, que són el Centre Històric, el Turó de la Seu Vella, el Turó de Gardeny, el Parc dels Camps Elisis i la façana fluvial, així com els àmbits rurals d'interès paisatgístic, que inclouen, entre molts d'altres, el parc de la Mitjana, l'espai fluvial del riu Segre, els Aiguamolls de Rufea i les vores dels canals.

Pel que fa a l'àmbit rural, es regulen les construccions, les activitats agràries i les seves edificacions vinculades, els tancaments de finques, els canals de reg, els canvis en l'àmbit parcel·lari, la senyalització i el manteniment de marges i camins.

El document recull les aspiracions plantejades en el marc dels tallers de debat de la Fundació del Paisatge Urbà de Lleida, com són la importància de millorar l'aspecte dels espais abandonats o en desús; posar ordre a la ciutat; protegir les visuals; cohesionar la ciutat, i posar en relleu els valors de cada barri o de la ciutat.

Finalment, Larrosa ha explicat que a partir d'ara es procedirà al redactat final de la nova normativa amb les aportacions dels diferents grups municipals. Posteriorment es donarà compte a la Comissió d'Hàbitat Urbà, Rural i la Sostenibilitat de la Paeria i es portarà a la seva aprovació definitiva el Ple Municipal del mes d'abril.

La Paeria de Lleida presenta l'avantprojecte d'ordenança del Paisatge de Lleida per millorar la qualitat de l'espai urbà i rural