El raig de divulgació de l'oli verge extra recau sobre el municipi de Torrebesses

Torrebesses participa en els actes de la Setmana de la Pedra seca, que se celebra arreu de Catalunya, amb la presentació del vídeo en 3D Com es construïen els aljubs i les cabanes de pedra seca, el dissabte 28 de novembre al Centre d'Interpretació
Imatge del municipi de Torrebesses @Ajuntament
photo_camera Imatge del municipi de Torrebesses @Ajuntament

El projecte Camins d'or líquid que impulsa el Consell Comarcal del Segrià, amb l'objectiu de valorar el patrimoni del Segrià Sec així com de la importància de l'oli verge extra, programant un seguit d'iniciatives, que enguany s'han convertit en virtuals a causa de les mesures sanitàries i preventives ocasionades per la COVID-19. La setmana del 23 al 29 de novembre, el cicle es trasllada a Torrebesses, municipi que arrenca els seus orígens com a nom després del domini àrab, més enllà de l'any 1149, quan hi van arribar famílies procedents de l'Alt Penedès - segons diuen els historiadors-.
Imatge del municipi de Torrebesses
Torrebesses participa en la programació a través d'un vídeo que conté la xerrada dels membres de la Denominació d'Origen Protegida les Garrigues, Enric Dalmau, i M. Pilar Pardell Pons, president i secretaria respectivament, que parlen del valor de l'entitat i la certificació. L'audiovisual ha estat impulsat pel Consell Comarcal del Segrià, en el marc de la dotzena edició del projecte Camins d'or líquid al Segrià Sec.

El 26 de novembre a les sis de la tarda Cristina Vilà, consultora de turisme sostenible, oferirà una video conferència sobre el turisme
lligat a la preservació del patrimoni natural amb la pedra seca com a protagonista.

El dia 28 de novembre a les cinc de la tarda el Centre d’Interpretació de la Pedra Seca acollirà la presentació del vídeo en 3D Com es construïen els aljubs i les cabanes de pedra seca. Torrebesses compta ara mateix amb sis rutes per descobrir les construccions de pedra seca. A causa de les mesures sanitàries i preventives, les visites i rutes previstes en el programa s'han ajornat.

El cicle Camins d'or líquid compagina l'activitat amb un concurs radiofònic en el qual participa l'emissora UA1, en què els oients podran seguir les càpsules informatives referents al municipi de Torrebesses i al mateix temps participar en el sorteig d'un lot d'oli verge extra de la Cooperativa del Camp del municipi.

Les inscripcions per les activitats poden fer-se a través del web:
www.turismetorrebesses.com; mitjançant WhatsApp al 646 322 000, o bé, per correu
electrònic a [email protected].

 

Atractiu patrimonial i turístic

Torrebesses té un magnífic conjunt monumental format pel castell, l'església romànica i alguns casals renaixentistes i barrocs que constitueixen la Vileta, nucli antic del municipi, més enlairat, que conserva encara antics portals i la disposició típica dels carrers què li confereix un ambient tradicional. En tot el terme municipal hi ha catalogades i inventariades més de 400 construccions de pedra seca, essent les més significatives les cabanes de volta, els aljubs, les basses, els pous i les cadolles, així com 500 km de marges o espones. Moltes d'aquestes construccions tenen com a finalitat retenir l'aigua o fent d'aixopluc en cas d'inclemència meteorològica.
Ruta de la Pedra seca al terme de Torrebesses

Declaració de la UNESCO

Les construccions de pedra seca tenen un gran valor històric i són un autèntic referent identitari a Torrebesses, En aquest sentit, han configurat al llarg dels segles uns paisatges agrícoles i ramaders de gran valor dominats sobretot per l'olivera, l'ametller i els cereals, plenament adaptats als sòls i al clima i això ha entrat a formar part de la llista representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.
 

La força econòmica de Torrebesses

La Cooperativa del Camp de Torrebesses fou fundada l'any 1950, i actualment compta amb més de 150 pagesos associats, els quals continuen realitzant el cultiu i recol.lecció de les oliveres i ametllers am les tècniques tradicionals, dedicada a la producció i comercialització d'oli verge extra, de la varietat arbequina, amb Denominació d'Origen Les Garrigues. Duen a terme una producció que assegura els sistemes de control necessaris perquè l'oli resultant, que es comercialitza al detall i a l'engròs arreu de Catalunya, sigui de qualitat.
Ruta de la Pedra seca, els molins de Torrebesses
Una producció que segons la cooperativa es diferencia de l'entorn competitiu per l'agricultura ecològica, sota els criteris que marca el Segell de Qualitat del CCPAE. La producció integrada. Dirigida respecte al medi ambient i la salut del consumidor, ja que aposta per una lluita biològica augmentant els controls que es fan, tant de químics com de nitrats.

Fruits secs Puigdellívol, fundada per l'industrial sabadellenc Valentí Puigdellívol, qui als 18 anys es va traslladar a les Garrigues. Va ser en aquestes terres on va aplicar els seus coneixements sobre el sector de la maquinària agrícola als cultius de l'ametller i l'olivera. Fruit del seu enginy i afany innovador, va crear unes màquines pioneres en el tractament i la recol·lecció de les ametlles i les olives.

Posteriorment Valentí Puigdellívol i la seva esposa Teresa Sendrós van iniciar l'experimentació en l'elaboració de la fruita seca. Conscients que aquesta fruita seca perdien la major part de les seves propietats naturals en els processos industrials als quals eren sotmesos, van investigar amb la intenció de trobar un sistema d'elaboració molt menys agressiu que els que existien llavors. El resultat va ser un procediment de deshidratació al buit i a baixes temperatures que conservava totes les propietats naturals de la fruita seca, alhora que els feia més digestius i saborosos.

Comentaris