Raimat acollirà el 6è Certamen de Pubillatge comarcal del Segrià

Els aspirants poden presentar les seves candidatures fins al 20 de juny i se sotmetran a una prova escrita i oral el mateix dia de la proclamació de la Pubilla i Hereu del Segrià 2023

Pubillatge 2022
photo_camera El pubillatge és una tradició molt arrelada al territori català que s’encarna en les figures del dret civil català - Foto: Consell Comarcal del Segrià

Raimat serà l’escenari, el dissabte 1 de de juliol, de la sisena edició del Certamen de Pubillatge comarcal del Segrià, un esdeveniment que combinarà tradició i música i per al qual ja s’ha obert el termini per presentar candidatures.

El certamen per escollir la Pubilla, les Dames, l’Hereu i els Cabalers Comarcals, representants del foment i les tradicions del Segrià, és obert a totes les pubilles i hereus locals de la comarca que presentin la seva sol·licitud fins al 20 de juny. Els candidats i candidates que vulguin formalitzar la seva participació hauran de fer ús de la butlleta d’inscripció i retornar-la degudament complimentada a través de la Seu Electrònica del Consell Comarcal del Segrià per instància general a https://ccsegria.eadministracio.cat. El llistat definitiu de candidats/es es publicarà abans del 23 de juny. 

PROGRAMA

La diada de Raimat constarà de dos parts. La primera tindrà lloc al matí a l’Escola Josep Mañé i Gavaldà i començarà amb la trobada i benvinguda al pubillatge comarcal, que donarà pas als exàmens als aspirants. Aquests es faran al llarg del matí, i durant els mateixos, els candidats/es realitzaran una prova escrita sobre cultura general, en la qual la comarca del Segrià tindrà un paper important. Hi haurà també una prova oral que constarà d’una entrevista personal a cada candidat/a.

El jurat estarà format per un representant de l’Ajuntament de Raimat, un representant del Consell Comarcal, l’hereu i la pubilla de les comarques lleidatanes de l’any anterior, un representant de Foment de les Tradicions Catalanes i un/a tècnic/a del Consell Comarcal.

Ja a la tarda, tindrà lloc la segona part del Certamen. El Casal Social acollirà la benvinguda al pubillatge i a les autoritats. Una cercavila amb sortida des del Casal Social i arribada a la pista poliesportiva serà el preludi de l’acte de proclamació del Pubillatge Comarcal del Segrià, que se celebrarà a les piscines municipals i que comptarà amb les actuacions de la Coral Montserratina de Raimat i del Grup de Guitarres de Raimat acompanyat de la veu de Belén Herre. Per assistir a la festa cal inscripció prèvia en un formulari habilitat a la pàgina web del Consell: www.segria.cat.

Els guanyadors es convertiran en ambaixadors del Segrià arreu del territori català, donant així valor al pubillatge existent de títol local i motivant els municipis que encara no tenen pubillatge a sumar-se a la tradició, i a la vegada reivindicant la comarca del Segrià dins el món del pubillatge.

El pubillatge és una tradició molt arrelada al territori català que s’encarna en les figures del dret civil català. Antigament, la pubilla i l’hereu heretaven el patrimoni familiar. A dia d’avui, el pubillatge representa aquestes figures i el que hereten és un llegat immaterial: una llengua, unes costums, unes tradicions, uns valors, un patrimoni, una cultura, una manera de fer i un tarannà

Els hereus i les pubilles són els encarregats de preservar-ho, de donar-ho a conèixer allà on van i de traslladar-ho a les properes generacions de pubillatge. El llegat immaterial que reben és de dimensió local i també nacional.

El Certamen de Pubillatge Comarcal del Segrià està organitzat per l’àrea de Cultura del Consell amb la col·laboració de Foment de les Tradicions Catalanes i l’Entitat Municipal Descentralitzada Raimat, i compta amb el suport de l’Institut d’Estudis Ilerdencs.

Comentaris