Rosselló recorda els veïns desapareguts en camps de concentració nazis

Els actes s’emmarquen en la commemoració de les víctimes de l’Holocaust amb una recollida de material gràfic

deportats
photo_camera Imatge d'arxiu del Banc de la Memòria Democràtica

L'Ajuntament de Rosselló i la Biblioteca Municipal participen en els actes del Dia Internacional de la Commemoració de les Víctimes de l'Holocaust i de Prevenció de Crims contra la Humanitat per tal de retre homenatge a totes aquelles persones que van perdre la vida en els camps de concentració nazi.

D’aquesta manera, s’ha fet una crida a tots els veïns i veïnes per informar sobre qualsevol fotografia, document o registre de persones nascudes a Rosselló què hagin estat deportades en un camp de concentració, per ser tractades i salvaguardar-ne el record.

Enguany es celebra el 75è aniversari de l'alliberació del camp de concentració i d'extermini nazi d'Auschwitz-Birkenau de Polònia per les tropes soviètiques.

És per això que el municipi vol fer i memòria dels tres rossellonencs que van desaparèixer en camps de concentració:

Enric Curià Gatius, nascut el 15 de febrer de 1911 a Rosselló i mort el 28 de gener de 1942 a Gusen. Va ser detingut a Delle (França) i deportat al camp de Mauthausen el 27 de gener de 1941 i a Gusen el 17 de febrer de 1941, on va residir fins al moment de la seva mort.

José Cuberas Porta, nascut l'11 de febrer de 1915 a Rosselló i mort el 15 de desembre de 1941 a Gusen. Va ser detingut a Bad Fallingbostel i deportat al camp de concentració de Mauthausen el 27 de gener de 1941. El 17 de febrer de 1941 va ser traslladat a Gusen, lloc on va morir.

Benjamí Jové Farrer, nascut el 25 de juny de 1908 a Rosselló i mort el 10 de gener de 1942 a Gusen. Va ser detingut a Belfort (França) i el 25 de gener de 1941 va ingressar a la presó de Bad Fallingbostel (Alemanya). El 27 de gener de 1941 va ser deportat a Mauthausen i el 20 d'octubre de 1941 va ser traslladat a Gusen.

La rememoració d'aquests fets històrics convida a promoure la documentació i la investigació dels esdeveniments, i l'educació des de la tolerància. La memòria ajuda a no repetir els errors del passat i a remeiar els presents, com ara la xenofòbia i la discriminació per gènere o per l'orientació sexual, entre d'altres.

Comentaris