L’Ajuntament de Soses, amb el suport del Departament de Cultura, ha posat en marxa les tasques de rehabilitació i adequació d’un dels indrets més peculiars i amb més significat històric del seu terme, el poblat iber del Gebut, en una intervenció que té com a objectiu final posar en valor aquest jaciment i incorporar-lo a l’oferta turística del Baix Segrià.
Ubicat a poc més de dos kilòmetres de Soses en direcció a Aitona, aquest poblat es calcula que data dels anys 650 a 50 abans de Crist i presenta unes particularitats que el fan únic, com ara una sèrie d’habitatges de planta rectangular arrenglerats al llarg de dos carrers principals, enllosats amb pedres planes sense treballar, així com la superfície total del jaciment, d’uns 6.000 metres quadrats.
També es pot apreciar una cisterna central, en l’actualitat molt degradada. La part nord-oest presenta una petita elevació amb habitatges rectangulars, la qual podria formar una mena d’acròpolis. A la part oest es poden veure encara restes d’una fortificació feta amb pedres de grans dimensions.
La primera fase de la intervenció, consistent en el desbrossament i la neteja de la zona, s’està fent mitjançant una subvenció de 50.000 euros del Departament de Cultura que inclou, a més d’aquestes tasques al poblat iber del Gebut, les que es faran al jaciment del Genó, ubicat a Aitona.
D'altra banda, fonts municipals van manifestar que l'Ajuntament ja té sol·licitades subvencions a l’Institut d’Estudis Ilerdencs i al Fons de Desenvolupament Regional Europeu (FEDER) per a següents etapes, uns ajuts que es destinarien a noves excavacions arqueològiques que puguin deixar al descobert tot el poblat ibèric del Gebut, a la vegada que aportar molta més informació sobre un dels conjunts monumentals més importants d’aquesta època que existeix a Catalunya.
També es renovarà la senyalització existent i s’adequaran els accessos.