Un vehicle podria haber enderrocat l'Arc d'Adà de Llardecans, declarat Bé d’Interés Nacional

Els tècnics analitzen les pedres, ja a terra, amb l'ajuda d'una fotografia de l'Arc d'Adà
photo_camera Els tècnics analitzen les pedres, ja a terra, amb l'ajuda d'una fotografia de l'Arc d'Adà

Agents de la policia científica dels Mossos d'Esquadra i tècnics de Cultura i Patrimoni del departament a Lleida investiguen aquest dilluns la caiguda de l'Arc d'Adà de Llardecans. El fet el va denunciar el Tinent d'alcalde del municipi, Albert Florensa que el va trobar enderrocat aquest diumenge, quan passejava amb la seva família per la zona.

Els Mossos d'Esquadra analitzen les pedres de l'Arc d'Adà, ja a terra. Imatge de l'1 d'abril de 2019. (Horitzontal)Les primeres investigacions apunten que un vehicle hauria impactat fortament amb l'element arquitectònic, catalogat com a Bé d'Interès Nacional, datat del segle XII, ja que al lloc s'han trobat restes de vidres i de pintura vermella i blava.

L'alcaldessa de Llardecans, Carme Pinyol, ha explicat que els veïns de la zona estan impactats i preocupats perquè el conjunt format per l'ermita i l'Arc d'Adà és un lloc molt significatiu pel Segrià Sud i espera que es pugui restaurar aviat. Pinyol ha afegit que tot apunta que un vehicle ha impactat fortament amb l'arc ja que sembla que hi hauries restes d'un retrovisor destrossat. Ha afegit que és habitual que la gent pugi amb el cotxe i també caminant i en bicicleta però que fins ara no s'havia registrat cap incident.

Juanjo Pérez, agent de desenvolupament local i ocupació de la comunitat de municipis del Segrià Sec, ha dit que l'Arc és un lloc molt significatiu per tots els veïns del Segrià Sud. Ha explicat que es tracta d'un conjunt de 80 metres de llarg format per un arc i una ermita. Pérez destaca que es creu que l'arc té origen al segle XII, a l'edat mitjana, tot i que hi ha estudis que apunten que el seu origen seria anterior.

Des de l'Ajuntament han explicat que han rebut moltes mostres de suport i que la Diputació de Lleida, a través de l'Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI) s'ha ofert a ajudar en la recuperació de l'arc.
 

Treballs de restauració.

Juanjo Pérez ha explicat que la restauració material de l'arc es pot fer en uns set o deu dies però que la feina prèvia és més complicada. Cal una preparació anterior ja que són peces de pedra seca, que no porten cap argamassa i cal netejar-les i treballar-les bé perquè encaixin.

Un cop l'arc estigui recuperat, Pérez demana que es protegeixi perquè aquests fets no tornin a passar. És un element únic i un lloc de pelegrinatge per tothom, assegura Pérez. Afegeix que l'escola del poble i el club de futbol sala duu el seu nom, Arc d'Adà, i que els nens de l'escola hi pugen una vegada l'any d'excursió. El cop a nivell moral és important, assegura, i afegeix que s'han quedat molt impressionats.

L'Arc d'Adà de Llardecans.

El despoblat Adar de Llardecans

És un arc apuntat d’un edifici medieval que ja no es conserva. És una curiositat que la fantasia d’alguns atribueix als romans. Hi ha indicis a l’est i a l’oest de l’existència de murs que podrien correspondre a l’edifici del qual forma part aquesta arcada. La construcció de de 3,6 metres d'alçada que es mantenia dret sense cap estructura pròxima, tan sols es troba en la zona les restes de la capella romànica de Sant Roc. 

comentaris