Veïns d'Alcarràs insten l'Ajuntament a adquirir la masia Cal Macià

L'habitatge de Cal Macià al nucli de Vallmanya d'Alcarrà @Territoriscat
photo_camera La Casa Vallmanya, també coneguda com Cal Macià.

El passat 25 de desembre, a Alcarràs, es presentava públicament la Iniciativa Popular Salvem Cal Macià–Casa de Vallmanya en un acte davant la masia que fou propietat de la família del President Francesc Macià. Amb aquesta iniciativa, es pretenia alertar al conjunt de la societat i, especialment, a les administracions, de l’imminent perill d’ensorrament de la coberta principal i exigir una actuació pública per recuperar i rehabilitar aquest espai per tal de "posar-lo al servei de la memòria col·lectiva del país".

La Casa de Vallmanya, també coneguda com Cal Macià, està inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya

A banda de conscienciar entitats i societat sobre la "situació límit" que travessa l’espai, la Iniciativa Popular, que aplega persones i entitats d’estudis i memorialistes de Ponent, va engegar una roda de reunions amb representants d’administracions, "un periple", expliquen, que les darreres setmane els ha dut a traslladar la qüestió al conseller de Cultura a l’exili, Lluís Puig; a l’alcalde, Jordi Janés, i a l’equip de govern d’Alcarràs; al president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn; i al delegat dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat Miquel, Àngel Cullerés.

Diferents agents reclamen la recuperació de Cal Macià al nucli de Vallmanya a Alcarràs

 

Arribats en aquest punt i valorades totes les opcions expressades per les parts, l'entitat considera que l'única manera d'evitar l'ensorrament total de la casa i rehabilita-la passa per fer-ne una compra pública. És per això que insten l'alcalde i el conjunt de l'equip de govern del municipi a negociar la seva adquisició amb l'actual propietari "sense més demora".
L'entitat proposa la seva adequació per als usos culturals i museístics i expressa que, per afrontar el repte que suposa la rehabilitació de l'espai, és necessària la col·laboració econòmica de la resta d’administracions, algunes de les quals "ja han expressat el compromís de destinar-hi recursos en cas de compra pública".
Així mateix, els membres de l'entitat ofereixen la seva "plena disposició a col·laborar per trobar un consens total sobre la rehabilitació i usos de la casa", i diuen que mantenen actiu el seu compromís, a través de la mobilització i la conscienciació, amb la preservació i dignificació de l’espai, per la qual cosa, les properes setmanes, emprendran "noves accions encaminades a aquest objectiu".

comentaris