Un grup de veïns de Torrefarrera censuren un mural de l'Street Art Festival

Als veïns de la comunitat en la qual estava realitzant el treball li van demanar que tapés la nuesa, els petons i les carícies de l'obra, peticions a les quals Dejuan no va accedir
Concentració per donar suport a l'artista Cristina Dejuan a Torrefarrera
photo_camera Concentració per donar suport a l'artista Cristina Dejuan a Torrefarrera

Dissabte a la tarda un col·lectiu de veïns de Torrefarrera es va queixar del contengut del mural que l'artista Cristina Dejuan estava realitzant en la façana de l'edifici, amb motiu de l'Street Art Festival. Segons Dejuan els propietaris del bloc d'habitatges en el qual realitzava el treball l'hi havien fet aturar els treballs.

La participant en la convocatòria d'enguany de l'Street Art Festival assegura que ja li han censurat el seu art altres vegades però que és el primer cop que li passa amb l'obra ja començada

Aquest diumenge més d'un centenar de persones s'han concentrat davant del mural censurat que l'artista Cristina Dejuan havia començat a pintar dimarts al carrer de la Mancomunitat de Catalunya, del municipi del Segrià. Una concentració que responia a la crida que es va fer a través de les xarxes socials, el mateix dissabte.

L'artista Cristina Dejuan mostrant el mural "censurat" que havia començat a fer TorrefarreraLa Policia Local de Torrefarrera ha tallat el trànsit durant aproximadament una hora perquè els assistents poguessin mantenir la distància de seguretat. Al llarg de la protesta, s'han sentit crits de Llibertat, prou censura.

L'artista Cristina Dejuan ha explicat que va començar a pintar el mural dimarts i, des de llavors, han estat dies de lluita constant amb veïns del bloc que li van mostrar la seva incomoditat amb la temàtica del mural.

Els veïns van posar d'excusa que no era apte per a nens i que no entenien com podíem posar això a l'espai públic

L'artista afegia que va cedir a un primer acte de censura per tapar dues escenes que els veïns consideraven de sexe explícit. A finals de setmana però, els veïns li van demanar que tapés la nuesa, els petons i les carícies de l'obra, peticions a les quals Dejuan no ha accedit.

Davant d'això, l'autora ha dit que el dissabte a la tarda l'ajuntament li va comunicar que havia de parar el mural i que li oferien dues opcions. Una era tapar el mural i començar-ne un de nou amb un nou disseny o tapar el mural i anar a una altra paret a acabar-lo. Dejuan vol que l'ajuntament li proporcioni un nou mur on poder realitzar l'obra però es nega a tapar la part ja pintada.

Com a motiu de protesta, el dissabte va decidir pintar una última frase a la paret on si pot llegeix aquesta obra ha estat censurada. Visca l'amor. Visca la llibertat, com a mostra que no havia parat aquest mur per voluntat pròpia, sinó que m'havien censurat

L'obra que ha desencadenat la polèmica es titula Love is Love i, en paraules de la seva autora, vol trencar els tabús associats amb la sexualitat i donar visibilitat als diferents tipus d'amor que existeixen des de sempre i pels que encara avui en dia hem de seguir lluitant pels seus drets.

Pla general del mural 'Love is love' que la seva autora, Cristina Dejuan, ha denunciat que li han censurat per En un escrit a les xarxes socials, l'Ajuntament de Torrefarrera ha lamentat els fets i ha explicat que ha ofert a l'artista altres emplaçaments per realitzar el mural. Expliquen que enguany l'Street Art Festival va confiar en el criteri dels artistes i no se'ls va demanar la proposta amb antelació. Acceptem l'error de no haver-ho fet. Davant d'obres controvertides, haguera ajudat l'advertiment per part de l'artista, afegeixen.

Dejuan defensa que donava per fet que l'organització coneixia la seva obra i que va interpretar el fet de no tenir pautes prèvies com a llibertat d'expressió

Crec que l'street art és no només dibuixar coses boniques que poden agradar a tothom, sinó portar a l'espai públic conceptes que poden incomodar però que són necessaris per crear un diàleg que avui en dia em sorprèn que encara sigui tan necessari, ha finalitzat.

Comentaris