Arriba la VII Mostra de la Truita de Riu d'Alfarràs

Activitats en la Mostra de la Truita d'Alfarràs 2
photo_camera Activitats en la Mostra de la Truita d'Alfarràs

La VII Mostra Gastronòmica de la Truita de Riu d'Alfarràs vol mostrar aquest any com cuinar de manera imaginativa i innovadora aquest peix amb un taller de cuina creativa que impartiran els xefs Lluís Bonillo i Mateu Blanch de l'Aula Gastronòmica de Lleida. Serà una de les activitats destacades del certamen, que se celebrarà del 20 al 22 d'abril, i que inclourà activitats culturals, esportives, lúdiques, solidàries i, sobretot, gastronòmiques. La tradicional degustació dominical de plats elaborats amb truita de riu tindrà com a pregoner oficial el xef Jordi Vidal del restaurant La Guspira de Linyola i L'Espurna de Lleida. L'esdeveniment també ha programat un dinar a les vinyes de Lagravera i la possibilitat de tastar tapes amb el producte estrella de la gastronomia d'Alfarràs que oferiran diferents restaurants de la localitat.

 L'Escola d'Hoteleria i Turisme de Lleida també organitza un concurs de tapes de truita de riu entre els seus alumnes. Les creacions guanyadores es presentaran dissabte a la tarda

L'alcalde d'Alfarràs, Klever Esteve, ha destacat el pes que la truita té en l'economia local, tant per l'atracció d'aficionats que s'acosten a la població per pescar-ne al vedat intensiu del riu Noguera Ribagorçana, com també per l'activitat de la piscifactoria del poble, que en produeix 1,4 milions de quilos a l'any. De fet, segons l'alcalde, Alfarràs és el segon municipi en volum de producció de truita de l'estat espanyol.

Aquest dijous, després del dinar de presentació de l'esdeveniment a la mateixa Escola d'Holeleria, s'ha fet el concurs de tapes amb la participació de 42 alumnes, dels quals se n'han seleccionat 8 i finalment tres seran els premiats. Una de les participants, l'Isabel Ordóñez, ha destacat que la truita és un aliment de quilòmetre zero amb molts nutrients i des de l'Escola el volen potenciar a través de la innovació, oferint-lo amb diferents gustos i textures, perquè es pot cuinar de moltes maneres i combina bé amb molts altres aliments.

Programa amb desenes d'activitats

Activitats en la Mostra de la Truita d'Alfarràs 1Els actes de la mostra començaran divendres, 20 d'abril, amb la tradicional Solta i repoblació de truites de riu a la Noguera Ribagorçana que, com és habitual, faran membres de la Societat de Pescadors Esportius Ribagorçana. A la tarda, es farà una ruta cultural i turística pel municipi. Cap al tard, hi haurà una nova edició del Corre-Truita, amb degustació de tapes amb truita de riu a càrrec dels restauradors locals (Xamfrà, Ca l'Àngel, Rincón de Josefa) i amb la música de la Batucada Fot-li-Fort. A les activitats del primer dia se suma la sortida dels alumnes de cicle superior de l'Escola Pinyana d’Alfarràs, que visitaran el Mercat Central del Peix de Barcelona dins el projecte Creix amb el peix.

De les activitats del cap de setmana destaquen els dinars de maridatge de truita de riu que se celebraran, dissabte 21, al Celler Lagravera. Altres actes del dissabte són el taller de cuina creativa de Bonillo i Blanch, un taller-degustació de truita de riu a càrrec de la dietista i nutricionista Mercè Carbonell i la presentació de les tapes guanyadores del Concurs de Truita de Riu de l'Escola d'Hoteleria i Turisme de Lleida. A partir de les 18h se celebrarà la III Cursa de la Truita de Riu i, a partir de les 20.15h, es farà un tast solidari del vi Gra de Sorra i dels Cellers Lagravera, Terrer de Pallars i Mas Blanc i Jové a benefici d'Afanoc a càrrec d’en Rafa Gimena, periodista i cronista gastronòmic de Como Pomona. Al vespre es lliuraran els premis del V Concurs de Fotografia Fotoriu. El dia començarà, però, amb el V Open de Pesca de Primavera i, durant la tarda, hi haurà Mercat de Parades de l'Associació de Comerciants i Empresaris d'Alfarràs i Food-trucks acompanyats de la música dels Dj’s Nax i Poch.

Finalment, diumenge 22 es farà la Inauguració de la VII Mostra Gastronòmica de la Truita de Riu d’Alfarràs, a càrrec del xef Jordi Vidal. Tot seguit, s'obrirà la Degustació de la Mostra i es lliuraran els premis del V Open de Pesca de Primavera.

Comentaris