0011 More Time: shows d'intel·ligència artificial a Sónar 2019

Actress - Young Paint Live AI-AV - Sónar Barcelona 2019
photo_camera Actress - Young Paint Live AI-AV - Sónar Barcelona 2019

No és que els robots estiguin arribant; és que ja estan aquí. Des dels algorismes que controlen les notícies que llegim online fins a les plataformes de streaming, passant pels drons o el propi periodisme: l’automatització, la intel·ligència artificial i el machine learning estan més presents que mai en el nostre dia a dia. Amb l'objectiu de comprendre i acceptar aquesta nova realitat, alguns dels artistes que actuaran aquest any al festival se serveixen d'aquestes eines per a crear noves experiències audiovisuals i, al mateix temps, reflexionar sobre la creixent dependència dels humans cap als ordinadors.

La creació sonora ha estat durant molt de temps un objectiu (i també un test) de l'aprenentatge automàtic o machine learning. Després de tot, què podria haver-hi més humà que un software capaç de crear música? Mentre aplicacions que han generat titulars com les Flow Machines de Sony són un testimoni de l'estat avançat en el qual ens trobem en aquest terreny, més interessant resulta comprovar com noms propis de l'underground electrònic utilitzen la IA per accentuar el factor humà enlloc de reemplaçar-lo.

Holly Herndon - Proto - Sónar Barcelona 2019

Actress i Young Paint

El productor i DJ anglès Darren Cunningham és un pioner en l'àmbit de hackejar la tecnologia per generar sons nous. Obert a les col·laboracions – l'àlbum LAGEOS de l'any passat, a mitges amb la London Contemporary Orchestra, és un dels discos més destacats de la música experimental recent – el seu últim projecte creatiu es basa en una entitat d'intel·ligència artificial anomenada Young Paint. Presentat com un artista per dret propi, la seva actuació pren la forma d'un espectacle d'AI/AV on tots dos (Cunningham i Young Paint) creen junts les visuals i la música a temps real. El fet que el software es converteixi en un soci creatiu planteja qüestions importants sobre el valor del treball creatiu en si mateix, així com en les nocions d'ocupació i atribució, qüestions totes elles fonamentals en el debat futur sobre la intel·ligència artificial.
 

Holly Herndon

Considerar la intel·ligència artificial com un soci creatiu igualitari en lloc d'una eina, tot i que des d'una perspectiva menys distòpica, està en el cor del nou espectacle de Holly Herndon. L'artista americana amb residència a Berlín presenta Proto, un espectacle i un nou àlbum que examina l'"era del protocol", on tots nosaltres, tant els humans com els que no ho són, estem convidats a qüestionar i explorar la nostra pròpia programació. A Proto, Herndon assimila el software que és capaç d'aprendre per si mateix com un còmplice creatiu amb el qual interactuar, en lloc de rebutjar-ho o tenir-li por. Per a portar a bon port les seves intencions, les sessions per a Proto involucren a diversos col·laboradors humans (inclosa la innovadora del footwork Jlin, que també actuarà aquest any a Sónar), que s'encarreguen d'interactuar amb el dispositiu de IA creat per Herndon, anomenat Spawn. D'aquesta manera, Spawn es converteix en un col·laborador més, no només una eina o una curiositat exòtica, sinó un membre central del procés creatiu. En paraules de la pròpia Herndon: "No vull viure en un món en el qual els humans siguin automatitzats fora de l'escenari. Vull una IA amb la qual es pugui interactuar i apreciar la bellesa d'ésser humà"

Holly Herndon: Proto es podrà veure a SonarHall el divendres 19 de juliol.
Actress + Young Paint Live AI/AV actuaran també a SonarHallperò l'endemà, dissabte 20 de juliol.

Comentaris