Aquest estiu 40.800 infants i joves participen en activitats de lleure a les comarques de Lleida

El Pallars Sobirà i el Segrià són les comarques amb major participació, segueixen la Cerdanya, Solsonès, Noguera, Alt Urgell, Alta Ribagorça, Pla d’Urgell, Urgell, Garrigues i Aran

El Projecte A Jova de Vallverd @Territoriscat
photo_camera El Projecte A Jova de Vallverd @Territoriscat

Segons les xifres del Departament de Drets Socials aquest estiu a les comarques de Lleida i l’Alt Pirineu i Aran es duran a terme un total de 1.120 activitats, en les quals s'hi han inscrit fins ara 34.000 infants i joves, i comptaran amb 5.800 monitors/es i dirigents i 1.000 persones de suport. L'oferta d'activitats inclou 511 casals, que reunirà la major part dels participants, i resta es reparteixen en 253 acampades, 190 colònies, 123 rutes i 43 camps de treball.

Camp de treball de la Ruta Cabanera Linyola @JosepA.PérezEl Pallars Sobirà és la comarca que acaparà una major quantitat d'activitats amb un total de 7.000 inscrits, la segona comarca en participació és el Segrià (6.600), Cerdanya (5.200), Solsonès (4.200), Pallars Jussà (4.000), Noguera (3.500), Alt Urgell (2.700), Alta Ribagorça (2.600), Pla d’Urgell (1.400), Urgell (900), Garrigues (800) i Aran (450).

Jova Ofcina Jove de la NogueraEl director general de Joventut, Àlex Sastre, ha agraït l’esforç del sector en un context epidemiològic complex com el que estem vivint: “El compromís del sector per garantir que el lleure educatiu continuï sent un espai segur pels infants i adolescents és més fort que mai. Els monitors i les monitores són ferms defensors del lleure i és per això que treballem amb les entitats per preservar aquest dret”.

A Jova Sidamon, l'hort del rectorD’altra banda, la directora de l’Agència Catalana de la Joventut, Núria Ramon ha reclamat no estigmatitzar el jovent, “els i les joves han demostrat durant la pandèmia una actitud activa i solidària, fins i tot en els moments de restriccions més dures. S’han adaptat a cada moment amb resiliència i respecte. Com a societat hem de posar en valor aquest compromís, que es manifesta de nou en l’àmbit del lleure educatiu”.

Camp de treball El Palau d'Anglesola (3)

Preservar el dret al lleure arreu del país

El Departament de Drets Socials i el Departament de Salut han impulsat enguany diverses mesures per garantir la seguretat entre els participants i dirigents de les activitats de lleure. A banda dels protocols, guies i models fixats a l’inici de la campanya d’estiu i davant la situació epidemiològica, ambdós departaments han  implementat un dispositiu perquè infants i adolescents que participin en qualsevol activitat de lleure i monitors/es puguin fer-se tests ràpids d’antígens (TAR) a les farmàcies.

Els darrers dies es va activar també en diversos punts del país un dispositiu de vacunació prioritzat per a professionals de l’educació en el lleure que participen en activitats aquest estiu.

Camp de Treball a MollerussaD’altra banda, 5.025 monitors/es i directors/es de lleure var fer durant el mes de juny la formació organitzada per Salut Pública i Joventut que acredita com a responsable de prevenció i higiene per a les activitats de lleure. Aquesta figura té l’objectiu de vetllar pel compliment dels protocols a les activitats en matèries com el rentat de mans, la desinfecció, els grups reduïts o la detecció de símptomes de Covid-19. Entre les edicions de 2020 i 2021 un total de 22.768 caps i monitors/es han obtingut la certificació i poden exercir aquest rol.

Aquest conjunt de mesures s’apliquen per garantir que les més de 6.400 activitats de lleure notificades per aquest estiu arreu del país puguin ser espais segurs pels més de 340.000 participants i dirigents que hi assisteixen.

Comentaris