El 84% dels pacients amb COVID-19 que ingressen a l’UCI mostren problemes respiratoris al cap de tres mesos de l’alta

L’estudi coordinat per la doctora Jessica González, facultativa especialista de Pneumologia de l'Hospital Arnau de Vilanova. està basat en les proves realitzades a 62 pacients de la primera onada de la COVID-19, ingressats a l’UCI a Lleida i els resultats són inèdits fins ara

Jessica González Pneumologia2 (1)
photo_camera La doctora Jessica González, facultativa especialista del servei de Pneumologia de l'Hospital Arnau de Vilanova. Foto: Sabina Diego.

Vuit de cada deu pacients (84%) afectats de COVID-19 que han estat ingressats en unitats de cures intensives (UCI) presenten alteracions en les proves de funció respiratòria al cap de tres mesos de rebre l’alta. Concretament, apareixen alteracions en la capacitat de difusió del monòxid de carboni, Diffusion lungcapacity for carbon monoxide (DLCO), és a dir, la capacitat dels pulmons de transferir l’oxigen a la sang. Així ho revela l’estudi post-COVID-19, coordinat per la doctora Jessica González Gutiérrez, facultativa especialista del servei de Pneumologia de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova i membre del Grup d’Investigació Translacional en Medicina Respiratòria de l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida).

L’estudi està basat en les proves efectuades a 62 pacients de la primera onada de la pandèmia de la COVID-19 a Lleida. La majoria (75%) són homes amb una mitjana d’edat de 57 anys. Més de la meitat (51,7%) són exfumadors, el 37% té hipertensió i el 14,5%, diabetis. L’estada mitjana a l’Hospital va ser de 29 dies, dels quals 17 van ser a l’UCI. Un 62% d’aquests pacients va necessitar ventilació mecànica invasiva durant una mitjana de 19 dies.

“Els resultats d’aquest estudi mostren que l’afectació pulmonar en pacients crítics pel coronavirus SARS-CoV-2 és molt freqüent, molt més del que podíem esperar”, afirma Jessica González, coordinadora de l’estudi. Segons González, aquesta afectació és més important que en altres malalties respiratòries greus causades per virus, com el coronavirus SARS-CoV-1 o el MERS.

“Aquest estudi, que forma part d’una iniciativa de l’Institut de Salut Carles III (CIBERESUCICOVID) que pretén obtenir informació de 5.000 pacients ingressats en diferents UCI de l’Estat, ens alerta de l’afectació que pot romandre en els pacients crítics de COVID-19. Aquests pacients necessiten una especial atenció en el seguiment i tractament una vegada donats d’alta”, afirma González. “Així mateix, ens obre noves vies d’investigació per identificar quins són els factors que poden predisposar a aquestes lesions pulmonars i proposar possibles dianes preventives o terapèutiques per evitar-les”.

Els resultats d’aquest estudi pioner, inèdits fins ara, s’ampliaran amb dades de la segona onada de la pandèmia.

comentaris