25.06.2019 |
Territoris.cat

'Ocean Wihtout a Shore' tracta de la presència dels morts en les nostres vides

La instal·lació Ocean Without a Shore en el projecte PLANTA de Sorigué
La instal·lació Ocean Without a Shore en el projecte PLANTA de Sorigué
'Ocean Wihtout a Shore' tracta de la presència dels morts en les nostres vides

Un dia plujós i gris d'octubre del 2017, trepitjaven per primer cop l'espai del projecte PLANTA de la Fundació Sorigué, o fèiem per visitar la instal·lació Double Bind, que integrava l'obra de Joan Muñoz, en un magatzem en desús de la zona industrial de la companyia. Semblava que les inclemències meteorològiques formaven part de la instal·lació, la sobrietat, la llum i la geometria arquitectònica en un silenci, trencat per cop espontanis de mecanització que formaven part del projecte.

El recorregut fins a arribar a PLANTA sorprenia, pel perfecte equilibri entre l'activitat industrial i el paisatge, com si es tractés d'una composició que responia al fonament de la iniciativa de Sorigué, confluir art, arquitectura, coneixement i paisatge

La presidenta de Sorigué, Ana Vallés i l'esposa de Bill Viola Kira Perov.Aquest dijous 6 de juny, amb una meteorologia totalment diferent, arribaven a la factoria s'àrids del Grup Sorigué, que es troba prop de Menàrguens, per assistir a la presentació de la primera instal·lació permanent, que s'incorporava al projecte PLANTAOcean Without a Shore, una obra del vídeo-creador nord-americà Bill Viola. Un treball que el novaiorquès va concebre per la Biennal de Venècia del 2007, integrant en l'espai de l'església desconsagrada de San Gallo, tres pantalles verticals d'alta definició ubicades sobre altars i una instal·lació de so. Des de les hores l'obra no s'ha tornat a veure a Europa.

L'acollida del referent mundial del videoart, es mereixia un espai adient, i per aquest motiu es va desplegar un projecte d'investigació entre Sorigué i l'estudi d'arquitectura Fet de Terra, per construir un espai seguint criteris de sostenibilitat, innovació i economia circular. El sistema constructiu va utilitzar terra de la gravera de Sorigué per a crear tant les parets com, per primer cop, un sostre pla de terra compactada armada.

Construcció sostenible que acull la mostra Ocean Without a Shore a PLANTA de SoriguéL'espai es troba en un turó envoltat d'oliveres, amb una vista privilegiada sobre la zona industrial, i els conreus i paisatge del territori lleidatà, que convida a valorar el present, per configurar un futur, després de visitar la instal·lació de Bill Viola, amb la que l'artista intenta traslladar la idea que els morts no moren, i que estant presents en la quotidianitat de l'ésser humà. Segons Viola l'obra està inspirada en un poema del senegalès Birago Diop.

Espai especific dedicat a l'artista alemany Anselm Kiefer, en PLANTAEl projecte PLANTA completa la seva col·lecció amb un espai específic, el Kiefer Pavilion, situat a l'entrada del complex industrial, que ocupen tres obres de gran format de l'artista alemany Anselm KieferDie 7 Himmelspalaste (2005). 470 x 560 cm, Fur Velimir Chlebnikov (2005). 330 x 560 cm, Shevirath Ha Kelim (2009). 330 x 760 x 1300 cm.

Projecte PLANTA

Es tracta d'una iniciativa innovadora de gestió empresarial, situat en el complex industrial La Plana del Corb, a Balaguer impulsat per la Fundació Sorigué. És un entorn on conviuen art, arquitectura, coneixement i un paisatge industrial i natural, de forma que els processos industrials, la investigació de nous materials i la instal·lació d'espais específics d'artistes contemporanis impulsen la creativitat i el talent.

Comentarios